Deti nechcú na trávnikoch a chodníkoch psie exkrementy, ľudí na sídlisku upozorňujú aj nové tabuľky


Foto: Deti nechcú na trávnikoch a chodníkoch psie exkrementy, ľudí na sídlisku upozorňujú aj nové tabuľky
Galéria: 3 fotky

Problém so psími výkalmi na žilinských sídliskách vystupuje čoraz viac do popredia. Nezodpovední psíčkari komplikujú život nielen celému svojmu okoliu, ale aj zodpovedným psíčkarom. Kvôli konaniu tých nezodpovedných sa totiž v súčasnosti okolie začína pozerať krivo aj na poctivých majiteľov psov, hoci títo za súčasný neblahý stav so psími exkrementami nemôžu.

Nezodpovednosť držiteľov psov si veľmi často odnášajú práve deti. Nie je predsa prirodzené a normálne, aby deti nemohli chodiť po tráve, prípadne si tam nemohli rozložiť deku. „Radi by sme si s deťmi rozložili na trávniku deku, no v súčasnej situácii to nie je možné. Raz sme to skúsili ale museli sme deku prať a deťom čistiť topánočky. Psie exkrementy na trávnikoch nie sú len nevkusné, páchnuce ale aj zdraviu nebezpečné,“ uviedol jeden z obyvateľov sídliska Vlčince. 

Viacerým obyvateľom Vlčiniec záleží na tom, aby bol na sídlisku poriadok

„Občanom Vlčiniec nie je jedno, ako sídlisko vyzerá. Neustále dostávam od nich rôzne podnety. Sú aj takí, čo chcú osobne pomôcť a prispieť k riešeniu niektorých problémov. Jedným z príkladov je práve aj snaha o elimináciu psích exkrementov na sídlisku. Občania zaregistrovali, že sa o problém zaujímam, a aj v tomto zmysle ma oslovujú, za čo som im vďačná,“ hovorí miestna poslankyňa Iveta Martinková.

Jeden z obyvateľov Vlčiniec dal na vlastné náklady vyrobiť tabuľky, ktoré upozorňujú na nutnosť hygienických návykov pre držiteľov psov v súvislosti so psími exkrementami. Tieto tabuľky doručil poslankyni, ktorá aj na základe informácií od ľudí zabezpečila ich rozmiestnenie na tie miesta na sídlisku, kde býva s výkalmi najväčší problém. Na rozmiestnenie tabuliek si našli čas aj ďalší ochotní občania. 

Pomoc zodpovedným psíčkarom a očistenie Žiliny od psích exkrementov som navrhla aj ako prioritu do Grantového systému mesta za oblasť životného prostredia. A podarilo sa. Bol napísaný a podaný projekt s názvom “Čisté mesto aj so psíkmi”, ktorý sa práve realizuje,“ uvádza poslankyňa Martinková.


Všetky tieto kroky majú určitý zmysel a znamenajú určitý posun v riešení veľkého problému žilinských sídlisk

Psie exkrementy sú pre životné prostredie veľmi škodlivé a sú aj zdravie ohrozujúce. Mnohí psíčkari nevedia o možných chorobách a alergiách z exkrementov. Prostredníctvom psích výkalov sa môžu na človeka preniesť rôzne ochorenia. Medzi závažné patria echinokokóza a toxokaróza.

Echinokokóza je ochorenie spôsobené larválnym štádiom pásomnice psej. Prenos zo psa na človeka sa uskutočňuje pri priamom styku. Vajíčka pásomnice psej sa dostanú do tráviaceho traktu človeka, tam sa z nich uvoľnia larvy, ktoré sa dostávajú do pečene, pľúc, mozgu a iných orgánov, kde vytvárajú cysty. Toxokaróza - priamy kontakt so psími výkalmi predstavuje riziko infekcie parazitom Toxocara canis. V organizme človeka sa larva vyliahne, ale nedosiahne pohlavnú zrelosť. Larvy však migrujú do orgánov, kde spôsobujú poškodenia rôzneho stupňa. Toxokaróza má viacero foriem. Niekedy ide o latentnú nákazu, ktorá prebieha skryto, bez klinických príznakov, najmä u dospelých. 

Uvedené ochorenia sú len zlomok toho, čo všetko hrozí ľuďom a najmä deťom, ak prídu do kontaktu so psími výkalmi. Preto je veľmi dôležité, aby každý majiteľ po svojom psíkovi poctivo upratal a nepodceňoval situáciu. Na sídliskách sa totiž pohybuje množstvo malých detí, ktoré sú ohrozené.

Poslankyňa aj viacerí obyvatelia veria, že tabuľky upozorňujúce na povinnosť majiteľov psov splnia svoj účel a aspoň čiastočne pomôžu eliminovať množstvo psích výkalov na trávnikoch a chodníkoch. Nezodpovedných psíčkarov navyše rieši aj Mestská polícia Žilina, ktorá im udeľuje pokuty. Len na sídlisku Solinky pokutovali policajti v prvom polroku až 59 obyvateľov, ktorých priamo pristihli. 

„Na Solinkách aj Vlčincoch je zriadený okrsok, hliadka by na mieste mohla byť v rámci možností za krátku dobu. Keď psíčkar zbadá mestského policajta, psa si hneď pripne na vodítko a rád si zdvihne aj exkrement,“ uvádza komisár Miroslav Karak z mestskej polície v Žiline. K riešeniu priestupkov s nezodpovednými majiteľmi psov potrebuje Mestská polícia súčinnosť samotných obyvateľov. Porušenia Všeobecného záväzného nariadenia mesta Žilina môžu občania hlásiť na bezplatnú linku 159.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu