Na sídlisku Solinky sa problém so psími exkrementami stupňuje, sú priamo na detských ihriskách


Foto: Na sídlisku Solinky sa problém so psími exkrementami stupňuje, sú priamo na detských ihriskách
Galéria: 5 fotiek

Obyvatelia sídliska Solinky sú bezradní. Dennodenne bojujú s rastúcim počtov psích exkrementov, ktoré sa objavujú už aj na detských ihriskách a pieskoviskách. Mnohí sa boja o zdravie svojich detí a preto im pravidelne prízvukujú, aby si dávali pozor. Napriek tomu sa často stáva, že deti aj tak prídu domov zašpinené od psích výkalov, ktoré sú v tráve.

„Nové detské ihrisko workout a ihrisko pre deti po rekonštrukcii na ul. Jaseňová slúži skôr ako jedno veľké venčovisko. Ľuďom pravdepodobne nedochádza, že sa poobede a teraz počas prázdnin aj doobeda, hrávajú na týchto miestach deti. Tie nám chodia domov celé špinavé od psích výkalov,“ uvádza znepokojený čitateľ, ktorý je zároveň obyvateľom sídliska.

Majitelia psov nezbierajú výkaly, ak sa nikto nepozerá

Najčastejšia situácia, ktorej svedkom bývajú mnohí obyvatelia, nielen sídliska Solinky, je, že majitelia psov neupracú po svojich domácich miláčikoch vtedy, ak sa nikto nepozerá. Ide o veľkú nezodpovednosť zo strany majiteľov psov, ktorí situáciu podceňujú a vystavujú tak deti, veľkému nebezpečenstvu.

Nie všetci “psíčkari” sú však nezodpovední, mnohí si po svojich domácich miláčikoch pravidelne upratujú. Na druhú skupinu, ktorá si neváži okolie svojho bydliska, a znemožňuje tak nielen pohyb ľuďom a deťom po trávnatých plochách, však doplácajú všetci. Aj tí poctiví. 

„Keď sa pozriem z okna, hneď vidím minimálne dvoch ľudí, ktorých psík vykonáva potrebu a oni sa radšej otočia bokom. Ak je v blízkosti viac ľudí, tak si po ňom upracú, ale ak sa nikto nepozerá, akoby sa nestalo. Jedna slečna ma dokonca videla fotiť, tak radšej so psami odišla preč,“ uvádza nahnevaný obyvateľ.

S problémom sme sa obrátili aj na mestských poslancov

„S kolegom Petrom Cibulkom sme zabezpečili väčšie množstvo nových košov na psie exkrementy. Majitelia štvornohých miláčikov môžu tieto v sáčkoch dávať aj do bežných smetných košov,“ uvádza mestský poslanec Ľubo Bechný, ktorý považuje opisované prípady za vrchol arogancie.


„Dovoliť svojmu psovi vykonávať potrebu na detské pieskovisko, na to ozaj nenachádzam slov. Prosím ľudí, aby nabudúce volali okamžite Mestskú políciu. To je najlepšie a najefektívnejšie, čo môžu urobiť v danú chvíľu,“ dodáva poslanec Bechný, ktorý štvornohého domáceho miláčika síce nemá, no snaží sa medzi ľuďmi robiť osvetu. Niektorí psíčkari sú, žiaľ, tvrdohlaví a nepoučiteľní. Občania by mali podobné prípady bezodkladne nahlasovať, a to najmä vtedy, keď sa jedná o znečisťovanie detských ihrísk.

„Som veľmi rád, že sa nám na Solinkách darí spoločnými silami zveľaďovať priestor pre oddych. Postupne sa snažíme revitalizovať aj zeleň, lavičky, smetné koše a najmä chodníky. Žiaľ, stále sa nájdu ľudia, ktorí si náš spoločný priestor nevážia a buď z ľahostajnosti alebo lenivosti si po sebe neupracú,“ dodal poslanec Martin Kapitulík, ktorý len nedávno upratoval rozhádzané odpadky pri ihrisku na Borovej ulici.

Mestská polícia zistila na Solinkách v tomto roku zatiaľ 59 porušení VZN mesta Žilina o chove, vodení a držaní psov

„Nezodpovedných psíčkarov riešime pokutami. Len v tomto roku bolo na Solinkách zistených 59 porušení VZN mesta Žilina, pričom za porušenie spomenutého VZN bolo udelených 135 €. Väčšia časť priestupkov však bola odoslaná na doriešenie na Okresný úrad,“ spresnil komisár Miroslav Karak, veliteľ oddelenia vzdelávania a policajných činností. 

Situácia je podľa jeho slov rovnaká, ako na ostatných sídliskách. Občania väčšinou nahlasujú iba zlé parkovanie, prípadne rušenie nočného pokoja. Nezodpovedných psíčkarov už menej často.

„Na Solinkách je zriadený okrsok, hliadka by na mieste mohla byť v rámci možností za krátku dobu. Keď psíčkar zbadá mestského policajta, psa si hneď pripne na vodítko a rád si zdvihne aj exkrement,“ dodal komisár Miroslav Karak. Preto k riešeniu daných priestupkov potrebuje Mestská polícia aj súčinnosť samotných obyvateľov.

Mestská poslankyňa Iveta Martinková navrhla zaradenie problematiky do priorít Grantového systému mesta

Škodlivosť exkrementov netreba zdôrazňovať, aj preto je hnev obyvateľov na nepoctivých majiteľov čoraz väčší. Hromadenie nahnevaných sťažností potvrdila aj poslankyňa Iveta Martinková zo sídliska Vlčince. Práve preto navrhla zaradenie problematiky do priorít Grantového systému mesta. Vďaka tomu by sa mohla situácia zlepšiť v rámci celej Žiliny, keďže podobný problém trápi každé žilinské sídlisko.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu