FOTO: Práce na rekonštrukcii parkoviska v nemocnici si vyžadujú obmedzenia, ľudia sa sťažujú


FOTO: Práce na rekonštrukcii parkoviska v nemocnici si vyžadujú obmedzenia, ľudia sa sťažujú
Galéria: 15 fotiek

Včera nám jeden z našich čitateľov zaslal sťažnosť na parkovanie v areáli žilinskej nemocnice. Aktuálne prebieha rekonštrukcia existujúcich parkovísk a cestných komunikácií, a preto je doprava čiastočne obmedzená. Pre zhoršené počasie je na niektorých miestach blato. Vedenie nemocnice sa počas rekonštrukcie snažilo vyjsť v ústrety pacientom, ktorí prichádzajú na ošetrenie, a tak vybudovalo dočasné parkovisko, ktoré sa nachádza na trávnatých plochách. Povrch spevnili štrkom, ktorý následne uvalcovali, a parkovisko ohraničili obrubníkmi. 

„Vo štvrtok 6.októbra som bol u lekárky, pretože to môj zdravotný stav vyžadoval. Parkujem vždy v areáli nemocnice, kde je spoplatnené parkovisko. Komótne som prešiel cez rampu s odobratím parkovacieho lístka a hneď na prvej križovatke som dostal pokyn od pracovníka, ktorý pracoval na úprave komunikácie v areáli nemocnice, že mám ísť smerom doľava. Ďalší pracovníci ma navigovali na “náhradné” (ak sa to tak dá nazvať) parkovisko. Prišiel som v čistých semišových topánkach na čistom aute. Odchádzal som odtiaľ znechutený, zašpinený od blata a o aute ani nehovorím,“ uviedol čitateľ.

Podnet sme preposlali na hovorkyňu nemocnice, a sami sme sa boli presvedčiť, v akom stave sa parkovacie miesta nachádzajú. Pri našom príchode mrholil dážď, niekde sa nachádzalo blato, ale prístup autom až na parkovisko bol bezproblémový. Samotné parkovisko, ak berieme do úvahy, že ide o dočasné riešenie, tiež poskytuje vhodné podmienky na zaparkovanie a pohyb chodcov. Chodník z parkoviska pred hlavnú budovu nemocnice bol schodný, miestami sa vyskytli jamy a blato.

Vyjadrenie FNsP Žilina, čitateľa nahnevalo spoplatnené parkovné

„Jednou z priorít súčasného vedenia žilinskej fakultnej nemocnice s poliklinikou je aj riešenie parkovania v areáli.  V súčasnosti sa v areáli nemocnice uskutočňuje revitalizácia parkovísk a oprava ciest. Aby nebol obmedzený vjazd pacientov do nemocnice, vytvorili sme pri budove liečebne pre dlhodobo chorých počas stavebných prác dočasné parkovisko so 100 parkovacími miestami. Vzhľadom na poveternostné podmienky je prirodzené, že keď prší, je mokro a tvorí sa blato. Je na zvážení návštevníkov nemocnice, aby zvážili využitie inej formy dopravy. Stavebné práce by mali byť ukončené najneskôr do konca tohto roka,uviedla hovorkyňa nemocnice Viera Jurčiová.


„Ako je možné, že platím za parkovanie, keď sa prerába parkovisko a parkujem na neupravenom mieste? To už fakt v tomto štáte funguje zdieranie typu, ľudom sa nechce chodiť tak nech to zaparkujú v areáli a zaplatia si aj napriek skutočnosti, že sa komunikácie upravujú?“ dodáva rozhorčený čitateľ.

Nakoľko nemocnica zabezpečila náhradné dočasné parkovisko, spoplatnenie parkovného neplánuje zrušiť ani po dobu prebiehajúcich prác. Je otázne, či by po dočasnom zrušení plateného parkovania nenastal v areáli nemocnice dopravný chaos a kolaps, pretože doprava je už teraz komplikovaná a miesta sú preplnené. Cenník parkovného sa nemenil už takmer 4 roky. Mnohí si myslia, že príjem z parkovného končí vo vrecku súkromného podnikateľa, ale aj pri zaplatení sa môžeme presvedčiť, že končí v kase, ktorá patrí nemocnici.

Nové parkovanie prinesie nové pravidlá

Po dokončení parkoviska bude osadené nové dopravné značenie, ktoré  schváli dopravný inšpektorátom. Pribudne aj chodník pre chodcov a desiatky nových parkovacích miest. Vodiči tak budú musieť parkovať len na vyznačených plochách, a riadiť  sa zákazmi a príkazmi. V opačnom prípade ich bude môcť pokutovať mestská polícia, čo doteraz možné nebolo. Preto sme boli svedkami parkovania v zákazoch, na tráve či chodníkoch.

Priebeh rekonštrukčných prác a stav dočasného parkoviska si môžete pozrieť na nasledujúcich fotografiách.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu