Starší pán vyberá veci z kontajnerov na sídlisku Vlčince. Sú dôchodcovia naozaj nútení to robiť?


Foto: Starší pán vyberá veci z kontajnerov na sídlisku Vlčince. Sú dôchodcovia naozaj nútení to robiť? Foto: MB

Fotografia, ktorá vznikla ani nie pred týždňom na sídlisku Vlčince zachytáva staršieho pána, ako vyberá veci z kontajnerov. Komentáre pri fotografií, ktorú zdieľa takmer 1000 ľudí na Facebooku hovoria, že podobných prípadov je v meste viacero.

Ľudia vyberajú veci z kontajnerov na komunálny odpad, niektorí hľadajú vyhodené potraviny, iní zasa oblečenie. Autor fotografie si kladie otázku, či je situácia tak zlá, že sú ľudia nútení robiť práve toto?

“Aj my máme suseda, ktorý je nútený vyberať z kontajnerov oblečenie a prípadne iný spotrebný tovar, ktorí ľudia vyhodia,” píše jeden z ľudí na sociálnej sieti.


V prípade tohto pána nie je presne zrejmý dôvod. Existuje viacero vysvetlení.

Jedným z nich je choroba zvaná disposofóbia. Ide o nutkavé nadmerné zhromažďovanie vecí a neschopnosť alebo neochota zbaviť sa ich - vyhodiť. V extrémnych prípadoch je domácnosť založená toľkými vecami, že to znemožňuje robiť bežné domáce úkony.

Druhý prípad, ktorý tiež denne vidíme na sídliskách, je len obyčajné vyberanie použiteľných vecí. Starší ľudia sú často zhrození, keď vidia v kontajneroch funkčné spotrebiče, nerozbalené výrobky, alebo napríklad tašky s pečivom, či zeleninou. Potom tieto veci vyberajú a odnášajú si ich domov. Pečivo a zeleninu využijú pre domáce zvieratá.

Tretia možnosť je tá najhoršia a tou je nutnosť hľadať potraviny, alebo oblečenie. Žiaľ, aj takýchto ľudí stretneme každý deň pri kontajneroch. Mnohí im pomáhame a rovnako mnohí si ich ani nevšimneme. 

V našom prípade stojí muž pri zberných nádobách na separovaný odpad, konkrétne pri kontajneri na papier a kartóny. Čo na tomto mieste robí sa už asi nedozvieme. Ak ale poznáte tohto pána, alebo viete o podobných prípadoch, dajte nám vedieť v komentároch.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu