Technoparty na Orave zrušili kvôli veriacim. V zábave mladých videli diabla, prosili o Božiu pomoc


Foto: Technoparty na Orave zrušili kvôli veriacim. V zábave mladých videli diabla, prosili o Božiu pomoc Foto: Instagram/redroom.label, ilustračné - freepik

Posledný aprílový deň si bude mnoho ľudí pamätať aj ako Čierny deň pre techno kultúru. V hudobnom klube Imperia v Námestove sa totiž dnes večer mala konať akcia zameraná práve na tento žáner. Ľudí mali baviť známe mená z techno-scény ako Spacer, Trezor, Dr. Sound, Levre či Diente. Akcia však bola nečakane zrušená.

„Vážení fanúšikovia, s obrovskou ľútosťou vám musíme oznámiť, že zajtrajšia zastávka v Námestove bola na poslednú chvíľu zrušená, ako reakcia na podnet cirkevnej obce a na iniciatívu občanov mesta Námestovo,“ uvádza Redroom label, ktorý je organizátorom akcie. 

Dôvodom náhleho zrušenia bolo pohoršenie vyvolané marketingovým pomenovaním turné, obsahujúcim prívlastok „Diablo“. Veriaci sa rozhodli proti akcii zakročiť všetkými možnými spôsobmi, pričom viackrát telefonicky kontaktovali aj obľúbený klub. Ten bol nakoniec donútený akciu zrušiť.

Rímskokatolícka farnosť Námestovo dokonca zverejnila oznam, v ktorom veriacich vyzývala k účasti na „Noci modlitby“. Tá mala začať vo večerných hodinách približne v čase, ako aj spomínaná Diablo tour. Na tento účel by bola vykonaná moderovaná adorácia so Sviatosťou oltárnou a o polnoci mala v kostole odznieť aj spoločná modlitba posvätného ruženca.

„Úmyslom adorácie je, aby sa mladí ľudia pri zábave neotvárali zlu. Modlitbou a adoráciou chceme reagovať na nebezpečnú formu zábavy mladých v našom meste a farnosti, tzv. Diablo tour, ktorá sa koná práve v túto noc. Keďže sa nejedná o žiadnu nevinnú zábavu, budeme sa v sile jednoty nášho farského spoločenstva v tom istom čase modliť a s dôverou prosiť o Božiu pomoc a ochranu pred silami Zla,“ uvádza farnosť na svojom webe. 

Na vyjadrenia zareagoval aj samotný organizátor akcie. Všetkých znepokojených obyvateľov mesta ubezpečil, že v rámci svojich podujatí nepraktikuje žiadne aktivity spojené so satanizmom


„Svojimi akciami sa iba snažíme mladým ľuďom priblížiť techno kultúru. V našom úmysle nikdy nebolo pohoršiť akúkoľvek etnickú, národnostnú či náboženskú skupinu. Naopak, našou dlhodobou víziou je spájať ľudí s vášňou pre tento hudobný žáner a budovať komunitu, v ktorej sa každý bude cítiť tolerovaný a v bezpečí,“ uviedol na instagrame. 

K podobným zhromaždeniam veriacich v súvislosti s hudobnými podujatiami na Slovensku pritom nedošlo prvýkrát. Ako informuje portál Prešovak.sk, v júni minulého roka sa mali veriaci modliť za zrušenie koncertu kapely Rammstein v Trenčíne. Hoci v príspevkoch, ktoré zdieľali na sociálnych sieťach ho označovali za satanistický, kapelu prišlo podporiť viac ako 40-tisíc ľudí. 

V prípade Diablo tour v Námestove sa však rozhodlo inak. „Ešte raz sa Vám touto cestou ospravedlňujeme. Veríme, že sa uvidíme niekedy inokedy. Prijímite, prosím, túto informáciu s rešpektom a vyhnime sa akýmkoľvek nenávistným prejavom,“ dodáva organizátor akcie spolu s poďakovaním za podporu. 

Zároveň dodal, že všetkým, ktorí sa chystali podporiť techno kultúru aj v obľubenom klube na Orave vrátia vstupné v plnej výške. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu