Očarí vás cez deň aj v noci: Nazrite počas víkendu do vesmíru s Krajskou hvezdárňou v Žiline


Foto: Očarí vás cez deň aj v noci: Nazrite počas víkendu do vesmíru s Krajskou hvezdárňou v Žiline Foto: Ilustračné/freepik.com

Už počas najbližšieho víkendu (16. a 17. marca 2024) si astronomické zariadenia na celom Slovensku pripravili pre verejnosť pestré podujatia. Pri príležitosti Dňa hvezdární a planetárií si tak pripomenú význam ich činnosti vo viacerých oblastiach. Výnimkou pritom nie je ani Krajská hvezdáreň v Žiline.

V sobotu 16. marca návštevníkov privíta v areáli pozorovateľne na Malom diele v Žiline, kde bude o 13. a 15. hodine pripravené pozorovanie Slnka. Na našu najbližšiu hviezdu sa záujemcovia pozrú cez ďalekohľad, refraktor alebo aj pomocou špeciálneho prenosného ďalekohľadu určeného na pozorovanie slnečnej chromosféry.

Program hvezdárne však po západe slnka neskončí. O 18:30 hod. vás čaká pozorovanie nočnej oblohy, predovšetkým Mesiaca a jasnej planéty Jupiter, ako aj premietanie filmu pod holým nebom. Chýbať nebude ani výstava o Mesiaci či jeho svietiaca nafukovacia podoba. 

V oslavách bude krajská hvezdáreň pokračovať aj v nedeľu 17. marca, tentokrát však už v priestoroch Kysuckej hvezdárne, kde sa rovnako ako v Žiline o 13. a 15. hodine uskutočnia komentované prehliadky spojené s pozorovaním Slnka. Pozorovanie telies večernej oblohy začne o 18:30 hod., ktoré bude taktiež obohatené o premietanie filmu či výstavu. 


Krajská hvezdáreň upozorňuje, že v prípade nepriaznivého počasie sa podujatie v Žiline ruší. V Kysuckej hvezdárni však oblačnosť či zrážky akciu neovplyvnia, pripravený bude pútavý náhradný program.

Kapacita pre obe podujatia je obmedzená, preto si v prípade záujmu čím skôr zarezervujte svoje miesta. Na sobotné pozorovanie v Žiline sa objednáte na čísle 041/564 32 00. Ak máte záujem o program v Kysuckej hvezdárni volajte na 041/421 29 46.

Vstupné poplatky na podujatia sa riadia podľa aktuálneho cenníka. Dospelé osoby tak zaplatia 4 eurá, zatiaľ čo pre deti, mládež do 18 rokov a dôchodcov sú ceny znížené o polovicu na 2 eurá.


Miesto: Žilina/Kysucké Nové Mesto
Dátum: 16.03.2024 - 13:00    17.03.2024 - 20:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu