FOTO: Hubári sa chvália prvými jarnými úlovkami, rastú už aj májovky


FOTO: Hubári sa chvália prvými jarnými úlovkami, rastú už aj májovky
Galéria: 12 fotiek
Foto: Facebook

Neobvykle teplá zima spôsobila na celom Slovensku viacero problémov, potešila však tých, ktorí neobľubujú chlad. Radosť z oteplenia majú aj niektorí hubári. V lesoch nielen na južných územiach sa totiž začínajú ukazovať huby, ktoré zvyknú rásť až v neskoršom období.

Hubári a výletníci z rôznych častí krajiny sa už od konca februára na sociálnych sieťach chvália zaujímavými úlovkami. Viacerí našli drobuľky, jarné smrčkovce či dokonca aj neskôr rastúce chutné smrčky. V Žilinskom kraji boli prvé jarné huby videné v okolí Martina, na Považí a v nižších polohách aj na Liptove.

Okrem toho sa viacerí hubári pochválili veľkými hlivami ustricovými, ktoré však zvyknú rásť aj počas miernejších zím. Najvzácnejším úlovkom z južnejších oblastí boli prvé čírovnice májové nazývané aj májovky, ktoré nikto nečakal skôr, než o pár týždňov. Našli ste už prvé jedlé huby aj vy?

Národný park Nízke Tatry taktiež priniesol informácie o prvých hubách na svojom území. Ide najmä o jedovaté ohnivce, ktoré sú bežnými poslami jari, ale aj smrčkovec náprstkovitý, čiašku bukovú, chriapač kalíškový a smrčok jedlý.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu