Šesť týždňov zúfalstva: Vystrašený Nesty sa túla po Orave, majitelia ponúkajú odmenu za jeho nájdenie


Foto: Šesť týždňov zúfalstva: Vystrašený Nesty sa túla po Orave, majitelia ponúkajú odmenu za jeho nájdenie Foto: majitelia Nestyho

Medzi najhoršie chvíle v živote majiteľa psíka určite patria tie, kedy netuší, čo sa jeho domácemu miláčikovi stalo. V takejto neistote žije rodina zo Žiaru nad Hronom už takmer šesť týždňov. Stále sa však nevzdáva nádeje, že sa jej milovaný Nesty vráti domov.

Nesty je približne 5-ročný samec, kríženec amerického stafordšírskeho teriéra. Stratil sa 12. januára okolo 17:00 hod. z chaty na Kubínskej holi. Z chaty sa mu podarilo vybehnúť bez vôdzky či postroja. Napriek tomu, že ho celá rodina začala okamžite hľadať, jej snaha bola neúspešná.

Krátko na to kontaktovali políciu aj miestny útulok, ktorého zamestnanci im doteraz pomáhajú pri hľadaní. Pomoc ponúkla aj Erika z občianskeho združenia Domáci miláčik, ako aj viacerí dobrovoľníci. Všade po okolí rozvešali letáky a čakajú na akúkoľvek zmienku o podobnom psíkovi.

„My to máme 100 kilometrov a kým prídeme, je to minimálne 1,5 hodiny. Písala som maily firmám, obecným úradom, mestskému úradu, penziónom, reštauráciám s prosbou ak by ho videli alebo im ho niekto hlásil, nech nám dajú vedieť,“ napísali Nestyho majitelia.

V deň, kedy sa psík stratil, ho mal takmer zraziť vodič na ceste smerom k Dolnému Kubínu. Počas nasledujúcich dní ho pravdepodobne videli v obci Lokca, po príchode na miesto ohlásenia tam však už nebol.


Majitelia museli z chaty odísť kvôli práci, nasledujúci víkend sa tam však opäť vrátili. V snehu pritom našli Nestyho stopy, ktoré musel podľa počasia zanechať pravdepodobne v stredu alebo vo štvrtok. Boli si istý, že ide o jeho stopy, pretože mal zlomený pazúrik.

„Stopovali sme ho po Kubínskej, pohyboval sa medzi chatami za Belezom, obchádzal chaty, zrejme sa snažil schovať. Pán Túrnik z útulku nám vybavil chlapcov s dronmi a tí tiež prehľadávali celé okolie aj v pondelok aj potom cez víkend,“ priblížili majitelia strateného psíka.


V sobotu 20. januára sa viacerým ľuďom podarilo zahliadnuť medzi Beňovou Lehotou a Revišným podobného psíka, ktorý sa však okamžite skryl do kríkov. Napriek rozsiahlemu pátraniu sa podarilo nájsť len jeho stopy. Majitelia mu preto pri chate nechali deku, granule a nastavili fotopascu. Kvôli práci sa však opäť museli vrátiť domov.

„Nasledujúci víkend sme boli znovu a zase nič. V stredu 31. januára sme prišli na chatu, z ktorej sa stratil, boli sme tam do nedele, prehľadávali sme naozaj podrobne lesy, lúky, dediny, dronom aj po zemi, ale nebolo po ňom ani stopy… Prezerali sme šachty, staré neobývané rozpadnuté chatrče, senníky…“ opísali zúfalú situáciu majitelia.

Nová nádej rodine svitla vo štvrtok 8. februára, kedy ich kontaktovala pani z Dolného Kubína. Nesty mal byť dva dni po sebe videný pri železničnom priecestí smerom na Mokraď. Jeho majitelia preto opäť prehľadali celé okolie pešo aj pomocou drona, nič však nenašli.

Posledná zmienka o Nestym pochádza zo stredy 14. februára, kedy im zavolal pán, že podobného psíka videl pri Tvrdošíne. Na miesto sa vybrali dobrovoľníci z Oravského ňufáčika, po Nestym však nenašli ani stopu.

„Musí byť veľmi vystrašený a hladný. Je ťažké ho niekde hľadať, keď nemáme žiadnu informáciu. Musel by ho niekto odchytiť hneď, ako ho zbadá - nalákať na jedlo do dvora, do auta. Nesty vždy rád jedol, tak verím, že by sa nechal nalákať, ale asi nie chytiť, to by ho museli chytiť ľudia, ktorí to vedia. Ideálne je volať hneď útulku alebo ak v meste, tak mestskú políciu a samozrejme nás. Ďakujeme a veríme v zázrak, že sa náš Nestík nájde,“ dodali smutní majitelia.

Pokiaľ podobného psíka niekde uvidíte túlať sa, skúste mu ponúknuť niečo na jedenie a okamžite zavolajte mestskú políciu, miestny útulok a jeho majiteľov na čísle 0914 102 780. Za nájdenie Nestyho ponúkajú aj finančnú odmenu 500 eur.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu