Čo ich ženie k extrémnym činom? Žilinské divadlo sa v premiére Manifestu ponorí do sveta mladých


Foto: Čo ich ženie k extrémnym činom? Žilinské divadlo sa v premiére Manifestu ponorí do sveta mladých
Galéria: 4 fotky
Foto: Mestské divadlo Žilina

Štyria mladí ľudia izolovaní v štyroch izbách. Tak veľmi osamelí, ale zároveň túžiaci niekam patriť. Čo sa stane, keď ich táto túžba zavedie k radikalizácii a extrémnym činom? Režisér Pavol Viecha a dramaturgička Daniela Brezániová prichádzajú s autorským projektom Manifest. Jeho svetovú premiéru si môžete pozrieť už najbližšiu sobotu 3. februára 2024 v Mestskom divadle Žilina.

„Manifest je jedna z mojich najosobnejších réžií. Inscenácia otvára tie najpálčivejšie otázky týkajúce sa súčasnej mládeže a častokrát bolo náročné divadelnú výpoveď formulovať jasne. Nachádzajú sa v nej nepríjemné pasáže, pred ktorými je však dôležité, aby sme nezakrývali oči. Tvoria totiž súčasť nášho okolia,“ tvrdí režisér inscenácie Pavol Viecha.

Projekt Manifest nazerá na súčasnú spoločnosť cez generáciu mladých ľudí, u ktorých je čoraz viac dominantná istá skepsa z aktuálneho stavu vo svete. Všetky texty použité v inscenácii pozostávajú z autentických manifestov radikálov, denníkov, citátov z výskumov či esejí študentov do 21 rokov počas obdobia 2021 až 2024.

„Ako aj pri predošlých projektoch, aj v tomto prípade mám pocit, že častejšie v sebe riešim nie umelecké otázky týkajúce sa mojej profesie, ale morálne otázky týkajúce sa povinností umelca, jeho etiky a jeho myšlienok smerovaných k hľadisku,“ dodal Viecha, ktorý sa už teraz teší na výsledok.


Galéria: 4 fotky

Pozadie vzniku projektu priblížila aj dramaturgička Daniela Brezániová. „Začali sme skúmať príčiny radikalizácie mladých a rozhodli sme sa, že si prečítame manifesty, ktoré sa nám podarí nájsť, prípadne budú dostupné na internete. Vychádzali sme z rôznych zdrojov – či už Zdeněk Adamec, Jan Palach, Greta Thunberg až po pravicových extrémistov typu Andersa Breivika,“ objasnila.

Vo všetkých manifestoch badali silný, naliehavý jazyk smerujúci k širokej verejnosti, ktorý je schopný ľudí manipulovať. „Za každým príbehom sme cítili veľkú osamelosť a zlý psychický stav mladých. Potrebujú sa začleniť do nejakej komunity a potom často prepadnú demagógii extrémistických skupín,“ doplnila Brezániová.

Na Slovensku neexistuje projekt, ktorý by sa zaoberal radikalizáciou mladých ľudí. Súčasťou inscenácie bude preto aj séria diskusií s odborníkmi s cieľom otvárať debaty o problémoch mladých a zároveň prinášať informácie o tom, ako sa môžu chrániť pred extrémistickou radikalizáciou, manipuláciou a zastrašovaním na sociálnych sieťach.

V inscenácii o 19. hodine vystúpia na divadelné dosky Natália Fašánková, Adam Herich, Michal Koleják a Iveta Pagáčová. Vstupenky si môžete kúpiť už teraz cez portál Tootoot. Pokiaľ sa vám nepodarí obsadiť miesta, nezúfajte, prvú reprízu Manifestu si budete môcť pozrieť presne o týždeň v sobotu 10. februára.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu