Poľsko opäť predĺžilo kontroly na hraniciach. Tieto priechody z Kysúc a Oravy sú otvorené


Foto: Poľsko opäť predĺžilo kontroly na hraniciach. Tieto priechody z Kysúc a Oravy sú otvorené

Poľsko opäť predĺžilo kontroly na hraniciach so Slovenskom o ďalších 20 dní. Vyplýva to z nového nariadenia ministerstva vnútra. Hraničné priechody tak budú až do 22. novembra naďalej strážiť poľskí policajti a vojaci. 

Nové nariadenie o predlžení kontrol podpísal vo štvrtok poľský minister vnútra Mariusz Kamiňski. Na jeho základe je možné prekročiť hranice zo Slovenskom na ôsmich cestných a troch železničných hraničných priechodoch a na 11 priechodoch určených pre chodcov. Hranice nemožno prekračovať dokonca ani na horských chodníkoch vo Vysokých Tatrách.

Kysučania sa tak naďalej dostanú do Poľska autom len po diaľnici D3. Pre cyklistov a chodcov je otvorený prejazd Skalité – Zwardoň. Hraničný priechod Skalité – Jaworzynka by mal byť uzavretý úplne a pre všetkých.

Z Oravy sa do Poľska dostanete autom cez priechod Trstená – Chyžné a Oravská Polhora – Korbielów. Chodci môžu prejsť aj cez Novoť – Ujsoly. Ostatné hraničné priechody sú úplne zatvorené. 



Poľsko prvýkrát zaviedlo dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskom 4. októbra. Pôvodne to malo byť na desať dní, no neskôr ich predĺžili do 2. novembra. Ich cieľom má byť podľa poľskej vlády obmedzenie pohybu nelegálnych migrantov, ktorí prichádzajú do Európskej únie po tzv. balkánskej trase.

Kontroly na hraniciach so Slovenskom predĺžilo do 22. novembra aj Česko.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu