FOTO: Do Poľska jedine po diaľnici. Kysučania sa búria, kvôli migrantom im zablokovali hraničné priechody


FOTO: Do Poľska jedine po diaľnici. Kysučania sa búria, kvôli migrantom im zablokovali hraničné priechody
Galéria: 10 fotiek

Na poľsko-slovenskej hranici v noci na stredu dočasne uzavreli niektoré hraničné priechody. Dôvodom má byť problém s nelegálnou migráciou. Na Kysuciach ide o priechody Skalité-Zwardoň a Čierne-Jaworzynka. Na Orave sa dopravná uzávera týka cestných priechodov Ujsoły - Novoť, Winiarczykówka - Bobrov a Chochołów - Suchá Hora. 

Na hraniciach sú umiestnené bariéry, ktoré strážia poľskí policajti a vojaci. Autom sa prejsť nedá, pustia vás jedine peši po predložení dokladov totožnosti. Obyvatelia dotknutých oblastí sú preto prekvapení, s uzavretím hraníc nerátali.

V priebehu pár minút na slovensko-poľskej hranici sme stretli niekoľko áut, ktorých posádka o uzávere ani nebola informovaná. „Sme z toho sklamaní. Do Poľska chodievame pravidelne na nákupy a naftu, pretože je tam lacnejšie ako u nás. Teraz sa nám tam chodiť ani neoplatí kvôli dlhej obchádzke,“ uviedol nám obyvateľ obce Skalité.

Obchádzková trasa totiž vedie jedine po diaľnici D3. K tej sa dá najbližšie pripojiť na poľskej strane alebo v obci Svrčinovec. Skaliťanom tak obchádzka zaberie viac ako polhodinu. Aj tam ich však neminie kontrola dokladov totožnosti a prehliadka osobných áut, autobusov a dodávok.

Galéria: 10 fotiek

O uzávere nevedeli

Uzavretie hraníc podľa starostov dotknutých oblastí skomplikoval nie len cestovný ruch, ale aj obchodný tranzit. Práve Kysuce sú miestom, kde je cezhraničná spolupráca medzi Slovenskom, Českom a Poľskom mimoriadne rozvinutá. „Je tu čulý cestovný ruch, vymieňajú sa služby, obchoduje sa, a dnes sa to všetko zastavilo,“ uviedol primátor Čadce Matej Šimášek. 

Vedenie dotknutých samospráv navyše tvrdí, že o uzávere ciest nevedeli. „Nemali sme informácie, že Poľská republika úplne zatvorí hranice. Hovorilo sa o čiastočnej uzávere. Ľudia sú dosť prekvapení,“ konštatoval zástupca starostu obce Skalité Peter Ivanek.


„Prenikali informácie, že Poliaci a Česi prejdú k radikálnemu riešeniu a uzavrú hranicu. Boli tu stovky migrantov, ktorí prechádzali nielen cez legálne hraničné priechody, kde si ich prevzala polícia, ale aj cez zelené čiary,“ dodal Šimášek.

Riešenie situácie je momentálne v nedohľadne. Poľsko zaviedlo kontroly v súlade s pravidlami schengenského priestoru zatiaľ na desať dní. Podľa poľskej vlády je však vysoká pravdepodobnosť, že ich predĺžia. Do riešenia situácie by mal preto podľa dotknutých samospráv vstúpiť štát.


Kontroly aj vo vlakoch

Nepretržitá kontrola na cestnom hraničnom priechode zo Skalitého sa prebieha na mestskej ceste približne 40 metrov od štátnej hranice smerom k mestu Milówka. Hraničná kontrola sa vykonáva pomocou samostatných zátok na oboch stranách cesty.

Smerom z Čierneho - Polesia prebieha kontrola na obecnej ceste č. 617018S na úseku 20 metrov od križovatky so štátnou hraničnou čiarou smerom k mestu Jaworzynka. Hraničná kontrola je tu takisto vykonávaná nepretržite.

Kontroly prebiehajú aj na železničnom priechode Zwardoń, vykonávané sú priamo vo vlaku.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu