Žilinské združenie vyznamenalo princeznú Lātūfuipeku Halaevalu Mata'aho Napua-o-kalani Lavaka 'Ata Tuku'aho


Foto: Žilinské združenie vyznamenalo princeznú Lātūfuipeku Halaevalu Mata'aho Napua-o-kalani Lavaka 'Ata Tuku'aho
Galéria: 12 fotiek
Foto: Servare et Manere

Spája národy, šíri environmentálne povedomie a aktívne podporuje mier a priateľstvo medzi krajinami. Tongská princezná Lātūfuipeka Halaevalu Mata’aho Napua-o-kalani Lavaka ‘Ata Tuku’aho bola za svoje aktivity vyznamenaná generálnym tajomníkom žilinského združenia Servare et Manere, Marekom Sobolom.

Jej Kráľovská Výsosť sa stala laureátkou jedného z najvyšších ocenení tejto organizácie, Pamätnej medaily Stromu pokoja. Medaila jej bola slávnostne odovzdaná vo štvrtok 19. októbra 2023 v austrálskom hlavnom meste Canberra na pôde Veľvyslanectva Kráľovstva Tonga.

Slávnostného aktu odovzdania sa zúčastnil aj úradujúci veľvyslanec Tongy, Jeho Excelencia Curtis Tu’ihalangingie či predstavitelia tongskej komunity žijúci v Canberre a Sydney. Prítomná bola tiež austrálska vláda, ktorú reprezentoval prvý námestník tajomníka Úradu pre Tichomorie z Ministerstva zahraničných vecí a obchodu Austrálie Mat Kimberley.


Galéria: 12 fotiek

Marek Sobola po ceremoniáli informoval princeznú o činnosti Servare et Manere nielen v Oceánii, ale aj o pôsobení v Tonge. Najvýznamnejším úspechom združenia v tejto oblasti bola verejná zbierka #slovakiafortonga, počas ktorej sa podarilo vyzbierať 2 500 Tongských paʻangov (približne 1 060 eur).

Výťažok bol venovaný miestnej rímskokatolíckej diecéze s cieľom pomoci pri zmiernení následkov prírodnej katastrofy, ktorá zasiahla tento malý ostrovný štát. Tongská diecéza je taktiež významným partnerom združenia. 

„Vďaka diecéze bol 28. apríla 2022 v Neiafu na ostrovoch Vava’u zasadený úplne prvý Strom pokoja v Oceánii. Toto miesto totiž navštívil v roku 1911 slovenský astronóm a vedec Milan Rastislav Štefánik, aby tu pozoroval úplné zatmenie Slnka. Zostali tu po ňom aj hmotné pamiatky: dva betónové pilóny, ktoré mu slúžili ako statívy pri pozorovaní oblohy,“ dodáva na záver združenie.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu