Za žilinskou plavárňou plánujú nahradiť parkovacie miesta chodníkom, novinkou bude cyklopruh


Foto: Za žilinskou plavárňou plánujú nahradiť parkovacie miesta chodníkom, novinkou bude cyklopruh

Mesto Žilina pokračuje v úsilí o vylepšenie cyklistickej infraštruktúry a snahe o vyrovnanie pomeru medzi motorovou a nemotorovou dopravou. Existujúcu sieť cyklotrás chce tentokrát rozšíriť o ďalší úsek vedúci od Univerzitnej ulice až po Bôrickú cestu.

Na jeseň preto podpísalo zmluvu (zverejnenú v elektronickej správe mesta) so žilinskou firmou DAQE Slovakia s.r.o., ktorá má mestu do troch mesiacov dodať projektovú dokumentáciu. Tá vzhľadom na šírkové pomery rozdelí cyklotrasu do štyroch hlavných častí, jedna z nich pritom nepoteší niektorých vodičov.

Prvá časť predstavuje úsek od Univerzitnej ulice po križovatku pri predajni Mountfield. Tu má trasa viesť po vyvýšenom samostatnom cyklochodníku s pridruženým chodníkom pre chodcov, prípadne sa budú cyklisti s pešími osobami deliť o jeden chodník.

Ďalšia časť pokračuje od spomínanej križovatky po reštauráciu Vulcano, kde bude projektová dokumentácia riešiť vybudovanie samostatných chodníkov pre cyklistov aj chodcov. Tie má pritom od seba deliť už existujúce stromoradie.


Z pohľadu motoristov bude sporným práve tretí úsek vedúci ulicou Za plavárňou. Práve tu sa totiž nachádza niekoľko parkovacích miest, ktoré má v budúcnosti nahradiť chodník pre peších, zatiaľ čo na protiľahlej strane budú cyklisti jazdiť po komunikácii vo vyznačenom obojstrannom cyklopruhu.

Projekt, ktorého celkové náklady predstavujú sumu vo výške 27 600 eur s DPH, sa napokon bude venovať aj poslednému úseku od križovatky pri Parku Ľ. Štúra pozdĺž Bôrickej cesty. Na tej sa cyklisti budú orientovať podľa cyklopiktogramov vyznačených na ceste v oboch smeroch.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu