Žilinská nemocnica ide s dobou. Nový prístroj za 18-tisíc eur skvalitní diagnostiku pľúcnych nádorov


Foto: Žilinská nemocnica ide s dobou. Nový prístroj za 18-tisíc eur skvalitní diagnostiku pľúcnych nádorov Foto: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Žilinská nemocnica zakúpila do Ambulantného centra pneumológie a ftizeológie nový prístroj. Ten zdravotníkom významne pomôže pri odbere vzoriek pľúcnych nádorov. Využíva totiž špecifickú techniku lokálneho zmrazenia, ktorá prináša množstvo benefitov.

Transbrochiálna kryobiopsia pľúc predstavuje modernú diagnostickú metódu umožňujúcu presnejšie a šetrnejšie vyšetrenie pri diagnostike rôznych pneumologických ochorení, predovšetkým však u pacientov s onkologickými ochoreniami priedušiek a pľúc. Pri odbere touto metódou dochádza k zmrazeniu tkaniva nádoru ku kryosonde, ktorá vzorku následne vytiahne z dýchacích ciest pomocou flexibilného endoskopu.

Ako vysvetľuje vedúca lekárka žilinského ambulantného centra pneumológie a ftizeológie Mária Kleinová, z pohľadu pacienta kryobiopsia znamená menší zásah do tela a rýchle zotavovanie po zákroku. Pre lekárov je výhodou lepšia kvalita vzoriek, vďaka čomu sa významne eliminuje potreba opakovania bronchoskopických vyšetrení.

„Dochádza k menšej tkanivovej deštrukcii a výhodou je tiež veľkosť odobranej vzorky, ktorá je väčšia, čo je prínosom pre histologické i genetické vyšetrenie,“ spresňuje Kleinová s tým, že skorá a kvalitná diagnostika umožní zdravotníkom poskytnúť pacientovi cielenejšiu onkologickú liečbu, a tým aj lepšiu perspektívu priebehu ochorenia.


Nový endobronchiálny kryokauter stál žilinskú nemocnicu 18-tisíc eur. Zdravotnícke zariadenie sa však vo veľkej miere rozhodla finančne podporiť Nadácia Pontis, ktorá z Nadačného fondu Mobis prispela na kúpu vybavenia grantom vo výške 10-tisíc eur.

„Napriek tomu, že máme obmedzené finančné zdroje, obnova prístrojového vybavenia je našou prioritou, preto spolupracujeme s našimi partnermi, ktorým záleží na rozvoji zdravotníctva v Žiline. Ďakujeme za investíciu, ktorá výrazne pomôže pacientom s pľúcnymi onkologickými ochoreniami,“ teší sa Dorčík zo skvalitnenia poskytovanej zdravotnej starostlivosti.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu