Pozor, výstrahy! Na Žilinský kraj dnes spadne veľké množstvo vody, hrozia povodne z trvalého dažďa


Foto: Pozor, výstrahy! Na Žilinský kraj dnes spadne veľké množstvo vody, hrozia povodne z trvalého dažďa Foto: Ilustračné foto

Horúce letné počasie vystriedali nielen v Žilinskom kraji sychravé, pomerne chladné dni. Pretrvávajúci dážď môže byť hrozbou pre motoristov aj ľudí, ktorí trávia svoj čas vo vonkajšom prostredí. Meteorológovia preto na dnes vydali výstrahy pred intenzívnymi zrážkami a povodňami, ktoré ich môžu nasledovať.

Vo všetkých okresoch Žilinského kraja sa v nedeľu 24. septembra od 11:00 hod. dopoludnia ojedinele očakáva výskyt silného dažďa, pri ktorom spadne 50 až 75 milimetrov zrážok, čo je v aktuálnej dobe roka viac, než je obvyklé. Je preto veľmi pravdepodobné, že počas dažďov vzniknú škody na majetku, ohrozené sú tiež ľudské aktivity. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá platí do 19:00 hod. večer.



„Medzi rizikové skupiny obyvateľstva patria deti, starší ľudia, alergici, ľudia s oslabenou imunitou a meteosenzitívne osoby. Daždivé počasie sa často viaže s rizikom prechladnutia a výskytom chrípkových ochorení. Je ideálnou živnou pôdou pre plesne, preto sa u ľudí s alergiami môžu vyskytnúť symptómy ako kýchanie, upchatý nos a kašeľ, ktorý môže sťažiť dýchanie,“ uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav.

Okrem zdravotných rizík je výdatný dážď nebezpečný aj pre motoristov, ktorí musia jazdiť po šmykľavých a vodou zaplavených vozovkách. Zrážky môžu navyše spôsobiť aj výrazné zodvihnutie vodných hladín riek, potokov aj jazier, hrozia preto aj povodne. Výstrahy prvého stupňa pred povodňami z trvalého dažďa platia pre okresy Námestovo, Tvrdošín a Dolný Kubín od včerajšieho dňa do nedele o 15:00 hod. popoludní.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu