Prezidentka vymenovala nových profesorov, medzi nimi aj Helenu Kadučákovú z KU v Ružomberku


Foto: Prezidentka vymenovala nových profesorov, medzi nimi aj Helenu Kadučákovú z KU v Ružomberku Foto: prezident.sk

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala 13. septembra 2023 v Prezidentskom paláci 48 nových profesoriek a profesorov vysokých škôl. Medzi menovanými bola aj Helena Kadučáková z Fakulty zdravotníctva Katolíckej univerzity v Ružomberku.

Prof. PhDr. Mgr. Helena Kadučáková PhD. sa inaugurovala v odbore ošetrovateľstvo. V rokoch 2005-2013 pracovala ako prodekanka pre výchovu a vzdelávanie na fakulte zdravotníctva a v rokoch 2014-2015 ako prodekanka pre akreditáciu a kvalitu.

Následne v rokoch 2016-2018 pôsobila ako prorektorka KU pre vzdelávanie. V roku 2008 získala Cenu rektora KU za vedeckú a umeleckú činnosť a v roku 2020 obdržala Pamätný list rektora KU za prínos k založeniu fakulty a katedier.

Prezidentka počas svojho príhovoru uviedla, že novovymenovaných profesorov spája snaha rozvíjať a kultivovať našu vlasť, pozdvihnúť jej vzdelanostnú úroveň a vychovávať ďalšie generácie odborne a morálne vyspelých mladých ľudí. Načtla aj problematiku dezinformácií. 


„Časť verejnosti prestala dôverovať vedecky overeným faktom, rezignovala na poznanie a racionalitu. Doba pred nás pritom stavia výzvy, ktoré nemáme šancu zvládnuť bez využívania vedeckého poznania, ale tiež bez racionálneho prístupu a schopnosti vecnej spoločenskej diskusie,“ dodala prezidentka. 

Práve noví odborníci by podľa nej mali byť povzbudivou tvárou Slovenska. „Ste to Vy, Vaša celoživotná práca, Vaše vedomosti a skúsenosti, na ktorých môžeme stavať našu budúcnosť.“



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu