KU v Ružomberku má novú profesorku na katedre žurnalistiky, vo štvrtok ju vymenovala prezidentka


Foto: KU v Ružomberku má novú profesorku na katedre žurnalistiky, vo štvrtok ju vymenovala prezidentka Foto: Facebook/Katedra žurnalistiky FFKU

Katedra žurnalistiky Filozofickej fakulty Katolíckej univerzity v Ružomberku má novú profesorku teórie a dejín žurnalistiky Teréziu Rončákovú. Vo štvrtok 23. marca ju vymenovala prezidentka SR Zuzana Čaputová spolu s ďalšími 35 vysokoškolskými profesormi. 

Vymenúvacie dekréty im odovzdala v Prezidentskom paláci. Počas príhovoru novovymenovaným profesorom uviedla, že spolu s profesorským titulom prijímajú aj zodpovednosť za jeho využitie. V novej etape sa podľa nej budú profesori ešte intenzívnejšie deliť o svoje poznatky a skúsenosti.

„Čakajú vás ďalšie príležitosti viesť dialóg so študentmi, otvárať im dvere k novým poznatkom, ale aj k schopnosti získavať ich samostatne, k návyku bádať a pracovať na rozširovaní svojho poznania. Máte šancu viesť mladých ľudí k tvorivosti a k rozvíjaniu kritického myslenia,“ adresovala novým vysokoškolským profesorom v príhovore. 


Na pozadí súčasných globálnych udalostí môžeme vidieť, že slovenská spoločnosť je zraniteľná, ovplyvniteľná propagandou a dezinformáciami. Aj preto je dôležité klásť dôraz najmä na mediálnu výchovu a zodpovedné správanie osôb pracujúcich v médiách.

Nová profesorka Terézia Rončáková v minulosti pôsobila ako novinárka v tlačovej agentúre SITA aj v Katolíckych novinách a vo Vatikánskom rozhlase v Ríme. Vedecký záujem sústredí na publicistický a náboženský štýl a na žurnalistickú žánrológiu. Angažuje sa ako členka Spoločenstva Ladislava Hanusa, združenia mladých katolíckych novinárov Network Slovakia a Fóra pre verejné otázky.

K úspechu jej v príspevku na sociálnej sieti zagratulovali aj kolegovia z katedry žurnalistiky: „Čo myslíte, bude teraz prísnejšia a náročnejšia? To sa musia pýtať študenti, teraz sa však určite pridajú k nám, kolegom z katedry a môžeme sa spoločne z pracovného i osobného úspechu pani profesorky Rončákovej srdečne potešiť a zagratulovať.“


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu