Škola deťom zrušila turistiku a pohyb v prírode na výlete v Ružomberku, obáva sa medveďov


Foto: Škola deťom zrušila turistiku a pohyb v prírode na výlete v Ružomberku, obáva sa medveďov Foto: pixabay.com

Správy o výskyte medveďov v blízkosti ľudských obydlí či pri obľúbených turistických trasách od začiatku jari neustále pribúdajú. Väčšina obyvateľov oblastí, kde boli zvieratá videné, sama usúdi, či sa napriek tomu vyberie do prírody. Medvede však po novom ovplyvňujú aj program školských výletov.

Rodičov žiakov nemenovanej školy, ktorá plánuje výlet do Hrabovskej doliny v Ružomberku, prekvapil informačný list so zmenou plánovaného programu ich detí. Turistika a voľný pohyb v prírode boli úplne zrušené, dôvodom má byť práve zvýšený výskyt jedincov medveďa hnedého.


„Taktiež sme na všetky presuny zabezpečili autobus, ktorý nám bude k dispozícii každý deň. Tento (náhradný - pozn. redakcie) program a autobus však navýšili cenu výletu. Veríme však, že doplatok vy výške 30 eur uhradíte. V opačnom prípade by sme výlet museli rušiť a rezervačné poplatky by prepadli, stojí v liste,“ ktorý mali domov doniesť žiaci.


Po uverejnení na sociálnych sieťach zožali tieto informácie rozporuplné reakcie od komentujúcich. Zatiaľ čo niektorí ľudia rozhodnutie školy kvitujú, podľa iných ide o zbytočnú paniku a vytváranie problémov tam, kde nie sú. Opakovaným argumentom bol niekoľkonásobne vyšší počet zranení či dokonca úmrtí na slovenských cestách, než v lesoch po útoku divej zveri.

„Pokiaľ by sa držali pokope v jednej skupine, nevidím v tom problém. Posledne som upozorňoval dve učiteľky, ktoré mali deti roztratené v úseku cca 350-500 metrov po doline, aby dávali na deti pozor, že sa tam vyskytuje niekoľko medveďov. Oni sa ma opýtali, že či aj teraz o desiatej do obeda. Nemohol som ináč odpovedať len toľko, že medveď nechodí podľa cestovného poriadku ako autobus, a išiel som ďalej,“ opísal svoju skúsenosť Emil Macko.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu