Knižnica ako z ľudovej rozprávky: Vďaka aktivistom na Orave vynovili takmer storočnú budovu


Foto: Knižnica ako z ľudovej rozprávky: Vďaka aktivistom na Orave vynovili takmer storočnú budovu
Galéria: 12 fotiek
Foto: MAS Orava

Budovu knižnice v malebnej obci Chlebnice na Orave postavili ešte v 30. rokoch 20. storočia. Takmer storočná stavba, ktorá slúži čitateľom od roku 2016, preto súrne potrebovala rekonštrukciu. K jej obnove bolo možné pristúpiť vďaka výzve Miestnej akčnej skupiny (MAS) Orava, ktorá na práce zabezpečila finančné prostriedky vo výške takmer 27-tisíc eur.

„MAS Orava je naozaj vynikajúca skupina, ktorá sa tu vytvorila, pretože pomáhajú starostom aj združeniam dostať sa k výzvam, ktoré sú potom realizované. Určite to má význam, veľmi to pomohlo aj našej obci,“ uviedla knihovníčka Katarína Kožáková.

Rekonštrukčné práce na budove zahŕňali výmenu krovu, strešnej krytiny a schodov, no opraviť sa podarilo aj kamenný múrik. Vynovená knižnica v centre obce tak od začiatku júna čaká na malých aj dospelých knihomoľov, pre ktorých je v poličkách pripravených približne 3-tisíc kníh.


„Cieľom knižnice je vybudovať komunitný priestor pre miestnych obyvateľov, ktorí sa snažia podporiť vzdelávanie v obci, zvýšiť čitateľskú gramotnosť a priviesť deti aj starších naspäť ku knihám. Predovšetkým deti majú priestor na kontakt s literatúrou a cez menšie knižnice sa tak vedia stretnúť so spisovateľmi, svojimi vzormi do budúcnosti,“ doplnila Kožáková, podľa ktorej majú knižnice veľký potenciál formovať mladých ľudí v oblasti kultúry a vzdelávania.

Do budúcnosti preto obecná knižnica v Chlebniciach plánuje organizovať tvorivé dielne, besedy s autormi, no napríklad aj minikino či pútavé prednášky. Všetky podujatia by pritom mali prebiehať vo vynovených podkrovných priestoroch, ktoré sa premenia na otvorený priestor pre všetky vekové kategórie. Cestu ku knihám v oravskej knižnici si totiž okrem detí a mládeže našli aj dospelí.





Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu