Dokážu cyklisti predbehnúť vlak? Oravu v závere júna čaká jedinečný súboj človeka so strojom


Foto: Dokážu cyklisti predbehnúť vlak? Oravu v závere júna čaká jedinečný súboj človeka so strojom Foto: Facebook/Faster than a Train

Predbehne 150 cestných cyklistov na 56-kilometrovej trati s prevýšením 400 metrov regionálny vlak Oravka? Jedinečný súboj človeka so strojom Faster than a Train môžete sledovať už poslednú júnovú sobotu (24. júna 2023).

Športovci prvýkrát šliapnu do pedálov na vlakovej stanici v Kraľovanoch v presnom čase odchodu vlaku. Od toho momentu budú na trati križovať viaceré obce a mestá, medzi nimi Párnica, Dolný Kubín, Oravský Podzámok, Sedliacka Dubová, Podbiel či Tvrdošín. Preteky s Oravkou ukončia na stanici v Trstenej, kde musia doraziť s časovým predstihom.

Do súboja sa zapoja tri pelotóny zložené z 50 cyklistov. Dve skupiny v obmedzenom počte tvoria nadšenci z verejnosti a v treťom špeciálnom pelotóne uvidíte známe tváre inšpiratívnych osobností zo sveta športu, kultúry aj biznisu. 

Na štartovú čiaru sa postaví aj moderátor Gregor Mareš, kondičný tréner Petry Vlhovej Šimon Klimčík, cyklista Ladislav Velits so svojimi synmi Martinom a Petrom, slovenská vedkyňa Dominika Fričová, šéfredaktor Forbes Slovensko Juraj Porubský, triatlonový Ironman Michal Holub, ukrajinský bývalý profesionálny cyklista Yaroslav Popovych či slovenský výtvarník Erik Šille, ktorému sa Oravku podarilo predbehnúť už v minulom roku.



Vlak zo stanice vyrazí podľa štandardného grafikonu ZSSK a zastaví sa na 21 zastávkach. Medzi nimi dosahuje priemernú rýchlosť 30,9 km/hod., ktorú tak musia dodržať aj samotní cyklisti.

„Nemáte zatiaľ ešte žiadne plány na budúci víkend? Spravte si výlet na Oravu a príďte podporiť cyklistov v predbiehaní vlaku,“ pozývajú organizátori podujatia Faster than a Train, ktoré oproti nultému ročníku doplní aj program na parkovisku pri Pohoda - Retail Park v Trstenej.

„Tu na vás čaká niekoľko gastro stánkov a rôzne súťažné aktivity pod taktovkou moderátora Jakuba Zitrona Ťapáka,“ uviedlo v príspevku na sociálnej sieti mesto Trstená, ktoré sa zároveň vopred ospravedlňuje všetkým motoristom za mierne dopravné obmedzenia počas tohto dňa.


Miesto: Orava
Dátum: 24.06.2023 - 08:00    17:00



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu