Aktuálne vypovedaná zmluva na kosenie v Žiline skončí o rok. Údržba zelene nestíhala aj roky predtým


Foto: Aktuálne vypovedaná zmluva na kosenie v Žiline skončí o rok. Údržba zelene nestíhala aj roky predtým Foto: Neprehľadná križovatka v zákrute v mestskej časti Rosinky - rok 2022

Mesto Žilina sa po niekoľkých týždňoch sťažností občanov a problémov s udržiavaním trávnatých plôch vyjadrilo k aktuálnej situácii. Samospráva sa podľa hovorkyne Zuzany Holienčíkovej rozhodla vypovedať zmluvu so spoločnosťou A.I.I. Technické služby s. r. o., ktorá zabezpečuje kosenie na pozemkoch vo vlastníctve a v správe mesta.

Výpovedná lehota je v tomto prípade jeden rok, preto má dodávateľ do konca aktuálnej sezóny povinnosť zabezpečiť udržiavanie plôch v plnom v rozsahu. Kosenie doteraz nefungovalo podľa predstáv obyvateľov a objavovali sa viaceré nedostatky. Najčastejšie išlo o vynechané nedokosené úseky, rozsypanú trávu či seno po chodníkoch a zničené stromy a kríky. Do dnešného dňa sú naďalej nepokosené niektoré vnútrobloky či ihriská a taktiež križovatky.

Žilinská radnica prijala opatrenia a obyvateľom sa za nepríjemnosti a komplikácie ospravedlnila. Nevylúčila však, že sa podobná situácia do konca sezóny už nezopakuje.

Od budúceho roka plánuje samospráva túto službu prenechať v plnej réžii svojej vlastnej spoločnosti Technické služby mesta Žilina. Aká bude kvalita práce, zistia Žilinčania až po prvom kosení na jar 2024. Pracovníci mestskej firmy si už zatiaľ stihli urobiť zlé meno na sídlisku Hájik, kde pri jazde vozidlom poškodili drevený chodník.


Kosenie a čistenie trávnikov od anorganického a organického odpadu je momentálne v Žiline nastavené podľa intenzitných tried údržby nasledovne:

  • 1. trieda – 12 x za rok parky
  • 2. trieda – 6 x za rok vnútrobloky, hlavné cestné ťahy a lokálna údržba
  • 3. trieda – 5 x za rok všetky sídliská, mestské časti, uličná zeleň a ostatné cestné ťahy
  • 4. trieda – lokálna údržba mimo intravilánu

Podľa hovorkyne sa má prvé kosenie v meste uskutočniť do 30 dní, ostatné kosby do 25 dní. Tento rok sa začalo kosiť 17. apríla. Vtedy niektorí Žilinčania upozorňovali na zbytočný zásah zo strany mesta a kosenie blata či vytváranie koľají v trávnikoch. Samospráva však postupuje podľa modelu modernizovanej správy zelene, ktorý spracovala Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU v Nitre v roku 2022.



V minulom roku (2022) bola situácia s udržiavaním plôch verejnej mestskej zelene veľmi podobná. Aj vtedy motoristi opakovane upozorňovali na vysokú nepriehľadnú trávu pri križovatkách a cestách. Na pokosenie najdlhšie čakali ľudia žijúci v mestských častiach Zástranie, Zádubnie, Bytčica či Trnové. Často pritom išlo o nebezpečné či frekventované miesta. Ani to zrejme neprinútilo správcu uprednostniť práce.

V roku 2021 nestíhal dodávateľ kosiť kvôli koronavírusu a častým dažďom. Vtedy sa najnebezpečnejšie časti v okolí dopravných bodov podujal riešiť obyvateľ Bohumil, ktorý každé ráno pokosil ručne jednu križovatku. Podobnú aktivitu, no tentoraz strunovou kosačkou, odštartoval aj ďalší obyvateľ na sídlisku Solinky. Ten pred bytovkami začal kosiť zarastené plochy a ihriská. Podobne začali kosiť aj obyvatelia Zástrania.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu