Bohumil pokosí ručne každé ráno jednu nebezpečnú križovatku v Žiline


Foto: Bohumil pokosí ručne každé ráno jednu nebezpečnú križovatku v Žiline

Aj napriek tomu, že Mestské zastupiteľstvo pred časom navýšilo rozpočet na letnú údržbu mesta, a intenzita kosenia sa v niektorých lokalitách zvýšila, problém nepokosených miest v okolí križovatiek zostáva v niektorých častiach rovnaký.

Upršaný máj a následne teplé letné dni umožnili tráve na sídliskách výrazne podrásť, pričom zazmluvnený dodávateľ už z logiky veci nemá šancu pokosiť celé mesto za niekoľko dní. A tak sa najnebezpečnejšie časti v okolí dopravných bodov podujal riešiť obyvateľ Bohumil, ktorý dnes ráno pokosil križovatku na Vlčincoch:

„Za rána za rosy na Vlčincoch sa kosí. Keď mesto s kosením otáľa, nemohol som sa na to pozerať a dnes som v rámci bezpečnosti a pomoci alergikom pokosil prvú križovatku ja. Ak sa nezačne kosiť v Žiline tak ako sa má, pokosím jednu križovatku každé ráno vlastnoručne. Už som pochopil prečo sa nekosí, po tom, ako som časť skosil, objavil sa bordel a neporiadok ešte z minulého roku,“ vysvetlil po kosbe Bohumil.

Kosiť bude, kým ho nepredbehne firma z mesta

Ďalšou v poradí bude nebezpečná križovatka na Vlčincoch v oblasti odbočky na Obchodnú ulicu: „Ak dnes nepokosia, čo si myslím, že nie, tak zajtra ráno pokračujeme, kým je ešte trošku rosy. Pokosím na križovatke z Vlčiniec, odbočka doľava na Obchodnú. Tá je veľmi nebezpečná,“ dodal aktívny občan. Zároveň vyzval kompetentných, aby prehodnotili letnú údržbu. 


Mesto Žilina využíva na údržbu verejných priestranstiev externé spoločnosti, v budúcnosti by sa to malo zmeniť, keďže už na najbližšom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Žiline budú poslanci rokovať o založení vlastných Technických služieb mesta Žilina. Interný podnik má, okrem iného, umožniť lepšiu flexibilitu pri reakcii na potreby verejného priestoru a jeho údržby.

Vysoká tráva nie je nutne negatívnym javom, postupne začínajú vo vyspelých mestách vznikať časti, kde je účelovo ponechaný lúčny porast. Pilotný projekt pre zachovanie kvitnúcich plôch spustila v minulom roku aj žilinská radnica. 

Tráva po kolená ale trápi nielen motoristov v okolí križovatiek, kde zhoršuje výhľad. Problémom je aj pre psíčkarov. Pri venčení najmä menších domácich miláčikov strácajú prehľad, horšou správou môže byť nepríjemný suvenír v podobe parazita - kliešťa. Na tieto prípady sme upozorňovali pred niekoľkými týždňami.

Vlastná aktivita obyvateľov je v Žiline častým spôsobom, akým sa snažia prispieť k riešeniu problémov v mieste, kde žijú. Okrem tradičných upratovacích brigád, pravidelne organizovaných po zime, zvažujú podľa našich informácií obyvatelia sídliska Hájik vybudovanie ochranných krytov na kontajnery vo vlastnej réžii. Mesto Žilina zatiaľ obstaráva tri kusy na ulicu Kempelenova. 

Kosenie trávnikov v Žiline realizuje, okrem Bohumila v rámci občianskej aktivity, zmluvne T+T a MGM Žilina. Obyvatelia si môžu skontrolovať to, či prebehlo v ich lokalite naplánované kosenie, vďaka pravidelne zverejňovanému rozpisu komunálnych služieb na jednotlivé týždne. Nachádzajú sa v oznamoch na tomto odkaze


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu