FOTO: Na Donovaly mieria preteky veteránov, v obci zaparkuje 76 vozidiel ako Jaguar E-type či Tatra 87


FOTO: Na Donovaly mieria preteky veteránov, v obci zaparkuje 76 vozidiel ako Jaguar E-type či Tatra 87
Galéria: 10 fotiek
Foto: 500km.sk

Už o niekoľko dní Slovenskom prefrčí 76 vzácnych vozidiel vyrobených v minulom tisícročí. Od utorka 30. mája do piatka 2. júna sa medzi Košicami a Bratislavou uskutočnia legendárne rýchlostné preteky veteránov, ktoré nesú názov 500 kilometrov slovenských.

Preteky sa prvýkrát konali v roku 1937, súťažiaci však počas prvej dekády jazdili na okruhu Bratislava – Malacky – Baba – Pezinok – Bratislava. Túto trasu museli jazdci prekonať päťkrát po sebe, aby prešli celých 500 kilometrov. Tentokrát na cestách uvidíte skvosty ako Jaguar E-Type, československú Tatru 87 či najstaršie vozidlo značky Lancia Delta 20/30 vyrobené v roku 1911.

Veterány prepraví v pondelok 29. mája do Košíc špeciálne vypravený autovlak Železničnej spoločnosti Slovensko. Podujatie je rozdelené na štyri etapy. Počas prvej budú vozidlá vystavené v Košiciach, kde otestujú svoje (konské) sily na 100-metrovom okruhu. Následne vyrazia do stredu Slovenska, pričom zavítajú aj do Žilinského kraja.

V stredu 31. mája o 19:00 hod. večer dorazia jazdci do obce Donovaly, kde sa následne uskutoční výstava. Fanúšikovia motošportu a veteránov môžu vozidlá obdivovať do 7:00 hod. ráno. O hodinu neskôr odštartuje tretia etapa podujatia, ktorou je jazda do hlavného mesta. V Bratislave sa zdržia do druhého júnového dňa, chýbať nebudú ani preteky do vrchu na Pezinskej babe.

„Dobová atmosféra naplnená spáleným benzínom, rozpáleným olejom a burácaním motorov má pre divákov priam magickú príťažlivosť, pretekári zase nedokážu odolať možnosti zmerať si sily a v zápolení nachádzať spolupatričnosť aj nové priateľstvá,“ píše organizátor o podujatí na jeho oficiálnom webe, kde nájdete aj úplný program.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu