Polícia varuje: Internetom sa šíria HOAXY o zvýšenej radiácii v Žiline a Martine, Pavol Slota prispieva k panike


Foto: Polícia varuje: Internetom sa šíria HOAXY o zvýšenej radiácii v Žiline a Martine, Pavol Slota prispieva k panike Foto: Vľavo: PZ SR, vpravo: Facebook/Pavol Slota - DOMOV - Národná strana

Medzi obyvateľmi Slovenska aj Poľska sa počas uplynulých dní rozšírili informácie o zvýšenej radiácii v ovzduší. Polícia v snahe zabrániť panike občanov ubezpečuje, že sa nie je čoho báť. Na poplašné správy reagovali aj Slovenský hydrometeorologický ústav, Úrad verejného zdravotníctva SR, ukrajinské centrum boja proti dezinformáciám či poľská vláda.

Medzi reťazovými správami rozposielanými slovenským občanom sa objavuje aj informácia o tom, že v Žiline a Martine ukazujú dozimetre 115 nanoSievertov. Podľa meteorologickým máp sa malo ionizujúce žiarenie presunúť z Ukrajiny cez juh Poľska až na Slovensko.

„Odporúčam zavrieť okná a dnes v noci nevetrať. A asi aj zopár ďalších dní. A niekoľko ďalších dní nechodiť po vonku viac, než je nutné. A vždy, keď prídete dnu, umyť si tečúcou vodou každú vonku vzduchu obnaženú časť. Do jedla pridávať dočasne viac jodidovanej soli, sprchovať sa 2 až 4x denne. Nepoužívať šampón,“ píše neznámy „odborník“.

Polícia uverejnila množstvo podobných správ a robí všetko preto, aby občanov upokojila. Uvádza, že ide o dezinformačnú ruskú operáciu, ktorej cieľom je spôsobenie zmätku a paniky. Dôvodom zvýšenej miery radiácie má byť podľa hoaxerov zničenie muničného skladu v meste Chmelnickij ruskými vojakmi.

„Domáce, ruské publikum však tieto správy odsúdilo, keďže ich označilo za nezodpovedný krok ruskej armády vo vzťahu k bezpečnosti v Európe. Práve z tohto dôvodu táto informačná operácia v Rusku rýchlo ustala, avšak v jednotlivých krajinách sa šíri ďalej,“ priblížila polícia na svojej facebookovej stránke zameranej na vyvracanie nepravdivých informácií.


Slovenský hydrometeorologický ústav potvrdil, že na ukrajinských ani slovenských staniciach neboli zaznamenané významne zvýšené hodnoty radiácie. Rovnakú rétoriku má aj poľská národná agentúra pre atómovú energiu, ktorá vysvetľuje, že prechodne zvýšená radiácia nastáva bežne počas zrážkových období. Cez kontinent aktuálne prechádza atmosférický front, ktorý spôsobuje občasné výkyvy v rebríčkoch.

Médiá zverejňujú aj grafy zo stanice Maria Skłodowskej-Curie University monitorujúcej rádioaktivitu v Lubline. V týchto grafoch pozorujeme zvýšené hodnoty bizmutu-214. Prirodzene sa vyskytuje na zemskom povrchu a v atmosfére vo forme aerosólov. Keď prší, aerosóly obsahujúce Bi-214 sa rozvíria zo zemského povrchu a vyplavia sa z atmosféry. Tieto hodnoty sú nízke a neohrozujú život ani zdravie. Stojí za zmienku, že tento izotop sa nepoužíva v žiadnom odvetví vrátane zbrojárstva,“ uvádza poľská vláda.

Slovenská aj poľská strana zároveň zaznamenala videozáznam žilinského politika Pavla Slotu, ktorý podľa polície prispieva k šíreniu chaosu a paniky. Video zachytáva Slotu sediaceho v motorovom vozidle, ktorý hovorí o zvýšenej radiácii, pričom vyzýva prezidentku a dočasných ministrov na vystúpenie a zodpovedanie otázky, či je Slovensko stále bezpečné.

„K tvrdeniu pridáva video, ktoré je plné otázok v štýle ,ja sa len pýtam’ s cieľom nepôsobiť na prvý dojem ako tvorca dezinformácií, čo je štandardným komunikačným nástrojom,“ doplnila polícia.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu