Colníci našli v obchodoch na Orave napodobeniny značkovej obuvi a stavebníc. Tovar bude zlikvidovaný


Foto: Colníci našli v obchodoch na Orave napodobeniny značkovej obuvi a stavebníc. Tovar bude zlikvidovaný Foto: Colný úrad Žilina

V predajniach na Orave boli pri kontrole objavené napodobeniny rôzneho značkového tovaru. Predmety neboli vhodné ani na pomoc ľuďom v núdzi, pracovníci finančnej správy ich preto zlikvidujú. Informoval o tom Colný úrad Žilina.

Príslušníci finančnej správy z Trstenej vykonávali v uplynulých dňoch kontrolu rôznych prevádzok v oravskom regióne. Zameriavali sa predovšetkým na dodržiavanie predpisov o duševnom vlastníctve. V dvoch rôznych predajniach pritom našli výrobky, ktoré boli vydávané za značkové. Išlo o napodobeniny športovej obuvi a stavebníc.

„Predmetom podozrenia na falzifikáty bola športová obuv a stavebnice, ktoré boli ponúkané na predaj zákazníkom. Rozdiel videli vo vyhotovení, dizajne a vyobrazení ochrannej zámky. Kontrolujúci ich zaistili a poslali na odborné posúdenie. Zástupcovia držiteľov ochranných známok potvrdili, že výrobky nie sú originály,“ uviedla hovorkyňa Colného úradu Žilina Božena Chríbiková.



Napodobeniny značkového tovaru boli následne stiahnuté z obchodov. V niektorých prípadoch môžu byť zaistené výrobky použité na humanitárne účely, hračky a topánky z Oravy však nespĺňali predpísané podmienky, ktoré umožňujú takýto postup.

„Okrem toho, že porušením práv duševného vlastníctva vznikla majiteľom značiek finančná ujma, nie je možné ani zaručiť ich zdravotnú nezávadnosť a bezpečnosť. Preto budú zlikvidované,“ dodala Božena Chríbiková. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu