Žilinskí colníci zastavili zásielku plnú bižutérie z Číny, pre chýbajúce údaje ju poslali naspäť


Foto: Žilinskí colníci zastavili zásielku plnú bižutérie z Číny, pre chýbajúce údaje ju poslali naspäť

Poštovú zásielku s náramkami na nohu a náhrdelníkmi vrátili žilinskí colníci späť do Číny, odkiaľ aj prišla. Zásielka totiž neobsahovala dôležité informácie na posúdenie, či spĺňa bezpečnostné požiadavky pre budúcich používateľov.

„Žilinskí príslušníci finančnej správy v tomto roku vykonali kontroly zamerané na ochranu spotrebiteľov v prípade viac ako 511 tisíc výrobkov. Z nich 108 tisíc nevyhovelo bezpečnostným kritériám na to, aby sa mohli dostať na slovenský trh. Boli to ochranné prostriedky, oblečenie, doplnky nosené na tele a lieky,“ tvrdí hovorkyňa colného úradu Božena Chríbiková.

Ďalšia zásielka, ktorá prišla v poštovej zásielke z Číny, sa týkala bižutérie. „Išlo o náramky na nohu a náhrdelníky. K niektorým neboli dostupné údaje o výrobcovi, dovozcovi alebo dodávateľovi. Ďalšie neobsahovali model alebo typ, šaržu či sériu alebo informácie, ktoré by umožnili zhodnotiť riziká spojené s ich používaním alebo ktoré s bezpečnosťou výrobkov súvisia,“ dodáva Chríbiková.

Z dôvodu, že sa výrobky dostali do rozporu s právom Európskej únie, boli zaradené medzi nevyhovujúce a následne vrátené späť do krajiny, z ktorej ich dodávateľ odoslal.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu