V Žiline začne od budúceho týždňa prebiehať výrub drevín, dôvodom je výmena starých parných rozvodov


Foto: V Žiline začne od budúceho týždňa prebiehať výrub drevín, dôvodom je výmena starých parných rozvodov
Galéria: 6 fotiek
Foto: Mesto Žilina

Od pondelka 13. februára začína v meste Žilina plánovaný výrub a orez drevín. Realizovať ich bude žilinský závod spoločnosti MH Teplárenský holding. Samospráva tak musí urobiť z dôvodu nutnej výmeny existujúcich rozvodov tepla a zmeny média z parného na horúcovodné. Informovala o tom hovorkyňa mesta Barbora Zigová. 

„Výrub a orez je potrebný, nakoľko dreviny boli v minulosti vysadené v ochrannom pásme parovodu,“ uviedla. Prevádzkovateľ má v tomto prípade právo a povinnosť v zmysle zákona o tepelnej energetike odstraňovať a okliesňovať na cudzích pozemkoch stromy a iné porasty, ktoré ohrozujú bezpečnosť alebo spoľahlivosť prevádzky sústavy tepelných zariadení.  

„Naše mesto potrebuje modernizovať a to je spojené aj s takýmito nevyhnutnými činnosťami. Všetky výruby majú právoplatné rozhodnutia príslušných orgánov,“ doplnil žilinský primátor Peter Fiabáne s tým, že samospráva tak dopláca aj na nesprávne rozhodnutia urobené v minulosti. Podľa neho boli totiž stromy vysadené na mieste, kde ani vysadené byť nemali. 

Harmonogram výrubov je nasledovný:

  • 13. 2. – 15. 2. 2023  Rajecká cesta – súbežne s kasárňami, stanica Žilina - Záriečie
  • 16. 2. -  20.2. 2023  v okolí ulíc Jarná a Saleziánska, Nešporova a Alexandra Rudnaya
  • 21. 2. – 24. 2.2023  v okolí ulice Lichardova
  • 25. 2. – 28. 2.2023  v okolí ulíc Antona Bernoláka, Juraja Fándlyho, Čajakova a Puškinova




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu