Horskí záchranári absolvovali tri záchranné akcie v Lipnerovej rizni, uviaznutých lyžiarov museli spúšťať po lane


Foto: Horskí záchranári absolvovali tri záchranné akcie v Lipnerovej rizni, uviaznutých lyžiarov museli spúšťať po lane Foto: www.hzs.sk

Čerstvý sneh prilákal počas uplynulého víkendu na hory množstvo turistov i lyžiarov. Tí však neraz preceňujú svoje schopnosti a pri voľnom pohybe v teréne schádzajú zo zjazdovky. Dostať sa tak môžu do mimoriadne nebezpečnej situácie, pri ktorej im hrozí riziko úrazu či dokonca smrti a neraz sú odkázaní na pomoc horských záchranárov.

Pri jednom z nebezpečných úsekov, nazývanom aj Lipnerova Rizňa zasahovali horskí záchranári v priebehu nedele 5. februára dokonca až trikrát. Ide o približne 20-metrový skalný prah, ktorý sa nachádza v Malej Fatre mimo turisticky značkovaného chodníka. Je vyústením prudkého úzkeho žľabu, ktorý sa zvažuje smerom od Oštiepkovej muldy smerom k dolnej stanici lanovky. 

V dopoludňajších hodinách požiadal Horskú záchrannú službu o pomoc slovenský lyžiar, ktorý pri lyžovaní minul traverz smerujúci pod Kabínkovú lanovú dráhu Chleb a nalyžoval do exponovaného terénu nad Lipnerovou rizňou do miesta, z ktorého už ďalej nemohol pokračovať žiadnym smerom.

„Počas postupu záchranárov k uviaznutému lyžiarovi požiadal na hornej stanici lanovej dráhy záchranárov o pomoc ďalší lyžiar, ktorého kamarát v tom čase taktiež nalyžoval priamo do žľabu v Lipnerovej rizni,“ uviedla HZS. Záchranári sa tak museli rozdeliť na dve skupiny.


So slovenským lyžiarom bolo nutné z miesta, v ktorom sa nachádzal, vykonať približne 150 metrový spust za pomoci lana. Českého lyžiara bolo potrebné rovnako pomocou lanovej techniky na statickom lane 20 metrov spustiť pod skalný prah, nad ktorým sa nachádzal.

„Po zlaneniach cez prekážky do žľabu, pokračovali obaja lyžiari v sprievode záchranárov do ústia Lipnerovej rizne a ďalej smerom k údolnej stanici lanovej dráhy,  kde boli záchranné akcie ukončené,“ doplnili horskí záchranári. 

Rovnaká situácia sa ešte v ten deň zopakovala aj v popoludňajších hodinách. Zo žľabu v rovnakej lokalite o pomoc ďalšia dvojica slovenských lyžiarov. Opätovne k nim smerovali dvaja záchranári, ktorí postupovali rovnako ako pri predchádzajúcich záchranných akciách.

Horskí záchranári preto žiadajú ostatných lyžiarov o opatrnosť a upozorňujú ich,  aby sa pri lyžovaní z Oštiepkovej muldy držali traverzu smerujúceho doľava, pod Kabínkovú lanovú dráhu Chleb.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu