Nepriaznivé počasie odstavilo tisícky domácností od elektriny, problémy evidujú v okrese Liptovský Mikuláš


Foto: Nepriaznivé počasie odstavilo tisícky domácností od elektriny, problémy evidujú v okrese Liptovský Mikuláš Foto: ilustračné/SSD

Tisícky domácností na strednom Slovenskú sú z dôvodu výpadkov spôsobených počasím bez elektriny. Nepriaznivé poveternostné podmienky pretrvávajú najmä v okresoch Detva, Brezno, Banská Štiavnica, ktoré sú mimo Žilinského kraja. Dnes sa k nim však pripojili aj ďalšie odberné miesta okrese Liptovský Mikuláš.

Situácia sa dôsledkom sneženia stále mení. Niektoré oblasti sú bez elektriny už niekoľko dní. Bez dodávky je aktuálne asi štyritisíc odberných miest. Rozsiahle poruchy elektrických vedení, ktoré začali vplyvom sneženia a vetra v pondelok, stále pokračujú. Stredoslovenská distribučná (SSD) rieši ešte stále 17 porúch na úrovni vysokého napätia (22 kV) a desiatky lokálnych výpadkov na úrovni nízkeho napätia (400 V).

„Pracovníci SSD sú už niekoľko dní v plnom nasadení, ale v niektorých oblastiach budú pracovať na kalamite ešte aj počas víkendu a pravdepodobne aj začiatkom budúceho týždňa. Klasicky sa najviac trápia s poškodenými stĺpmi, stožiarmi a pretrhnutými vodičmi v odľahlých lokalitách. Komplikovaná je hlavne preprava ťažkých mechanizmov a materiálu,“ spresnil Miroslav Gejdoš, hovorca SSD.

Tam, kde je to možné, zásobuje distribútor do odstránenia porúch domácnosti provizórne, no na mnohých je to technicky nerealizovateľné. Vo viacerých strediskách zasadajú lokálne krízové tímy a koordinujú svoju činnosť s centrálou.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu