Zajtra prebehne prvá z pravidelných skúšok sirén. Viete, aké významy nesú varovné signály?


Foto: Zajtra prebehne prvá z pravidelných skúšok sirén. Viete, aké významy nesú varovné signály? Foto: Ilustračné

Hlasité skúšky sirén sa od začiatku roka 2023 navracajú do pôvodného režimu. Zajtra, v piatok 13. januára o 12:00 hod., bude vykonané prvé pravidelné preskúšanie varovnej siete elektromotorických sirén na území Slovenskej republiky dvojminútovým stálym tónom. Na zvyšných elektronických sirénach bude vykonaná tichá skúška.

Celkovo je v tomto roku naplánovaných 8 tichých technických skúšok a 4 hlasité skúšky, a to na marec, jún, september a december, vždy každý druhý piatok kalendárneho mesiaca o 12:00 hod. V minulom roku bola táto pravidelnosť narušená z dôvodu vypuknutia vojny na Ukrajine. Sirény tak mlčali od marca do novembra 2022, čím chcel rezort vnútra zabrániť vyvolaniu paniky, ale aj traumatizácii odídencov zo susednej krajiny.

Hlasitú skúšku sirén je potrebné vykonať z dôvodu, že sa uskutočňuje intenzívna výstavba nových sirén v rámci projektu Ministerstva vnútra SR pod názvom Budovanie systému včasného varovania, ktorý podporila Európska únia cez Operačný program Kvalita životného prostredia,“ uvádza kancelária ministra vnútra SR.


Na území našej krajiny sa v súčasnosti nachádza 2466 elektronických sirén, ich počet sa do konca roka 2023 zvýši ešte o 439 kusov. V závere projektu by tak malo byť pokryté varovným signálom 85 % trvalo obývaného zastavaného územia Slovenskej republiky.

Zámerom Ministerstva vnúra Slovenskej republiky (MV SR) je, aby sa obnovil stav z minulosti, keď ľudia vďaka skúškam poznali varovné signály, ktoré si v súčasnosti často mýlia s poplašnými systémami, a boli takto ostražití. Varovanie obyvateľstva sa vykonáva nasledovnými signálmi: 

  • VŠEOBECNÉ OHROZENIE – ide o dvojminútový kolísavý tón sirén pri ohrození alebo pri vzniku mimoriadnej udalosti, ako aj pri možnosti rozšírenia následkov mimoriadnej udalosti, následne sa dopĺňa hovorenou informáciou,
  • OHROZENIE VODOU – šesťminútový stály tón sirén pri ohrození ničivými účinkami vody, následne sa dopĺňa hovorenou informáciou,
  • KONIEC OHROZENIA – dvojminútovým stálym tónom sirén bez opakovania, ktoré sa následne dopĺňa hovorenou informáciou prostredníctvom hromadných informačných prostriedkov,
  • POZOR – SKÚŠKA SIRÉN – dvojminútový stály tón sirén po predchádzajúcom informovaní obyvateľstva o čase skúšky prostredníctvom hromadných informačných prostriedkov,
  • Medzi signály VŠEOBECNÉ OHROZENIE patrí aj varovanie pred vzdušným poplachom/radiačným ohrozením, je to dvojminútový kolísavý tón sirén doplnený 3x o informáciu POZOR, VZDUŠNÝ POPLACH alebo POZOR, RADIAČNÉ OHROZENIE.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu