Mesto Žilina po rokoch zabezpečuje projekt odvodnenia cesty v lesoparku za takmer 19-tisíc eur


Foto: Mesto Žilina po rokoch zabezpečuje projekt odvodnenia cesty v lesoparku za takmer 19-tisíc eur

Chodcom, cyklistom a motoristom využívajúcim trasu medzi žilinskými sídliskami Solinky a Vlčince svitá nádej na vyriešenie kritického problému s vodou. Na frekventovanom prepojení už približne päť rokov zaplavuje voda väčšinu vozovky a pri silných dažďoch vyplavuje štrkový zásyp na chodník a cyklotrasu.

Problém nenastáva iba počas letných búrok ale aj v zime a na jar, keď sa roztápa sneh. Voda vtedy steká po ceste až ku konečnej zastávke trolejbusov, kde zvykne aj namŕzať. Samospráva sa pokúšala niekoľkokrát situáciu vyriešiť provizórnou úpravou krajnice, čo sa vždy po výdatnejšom daždi ukázalo ako neefektívne. Navyše, za opravy zaplatila nemalé sumy peňazí z mestskej kasy.


V súčasnosti sa po rokoch čakania a neefektívnych riešení mesto pokúša problém úplne odstrániť. Dôkazom toho je nedávno podpísaná zmluva so súkromnou spoločnosťou, ktorá má zabezpečiť dodanie projektovej dokumentácie pre pripravovanú stavbu „Odvodnenie miestnej komunikácie ul. Veľký diel, Žilina“.


Projektová dokumentácia má byť podľa zmluvy, ktorú podpísal primátor Peter Fiabáne 19. decembra 2022, dodaná najneskôr do dvoch mesiacov od nadobudnutia účinnosti. Súčasťou je aj výkon inžinierskej činnosti, ten má byť zrealizovaný najneskôr do šiestich mesiacov od nadobudnutia účinnosti zmluvy.

Pod inžinierskou činnosťou možno rozumieť zabezpečenie právoplatného stavebného povolenia, vyjadrení, stanovísk, súhlasov a rozhodnutí, ktoré sú potrebné pre realizáciu.

Za dodanie zaplatí mesto Žilina sumu spolu 20 358 eur vrátane DPH. V celkovej cene je zahrnutá projektová dokumentácia v hodnote 18 738 eur vrátane DPH a inžinierska činnosť za 1620 eur s DPH.

Galéria: 8 fotiek


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu