Dočasné riešenie krajnice v lesoparku a opravy stáli 21-tisíc eur, projekt môže stáť ďalších 20-tisíc


Foto: Dočasné riešenie krajnice v lesoparku a opravy stáli 21-tisíc eur, projekt môže stáť ďalších 20-tisíc

Situáciu na hlavnej spojnici žilinských sídlisk Vlčince a Solinky pozná nejeden vodič. Frekventovanú cestu prechádzajúcu cez lesopark zaplavuje pravidelne počas dažďov voda. Pri intenzívnych zrážkach dochádza až k vymývaniu väčšiny štrkového zásypu na cestu a chodník.

Veľké kusy kameňov nielen znemožňujú plynulý a bezpečný prejazd motoristom ale ohrozujú aj chodcov a cyklistov. Niektoré automobily jazdia cez štrk rýchlo a ten následne odletuje na všetky strany, pričom môže zasiahnuť ľudí a spôsobiť zranenie. Problémom sú aj šmyky, ktoré autá dostávajú na štrku.

K dočasnej úprave krajnice na ulici Veľký diel pristúpila žilinská samospráva po približne troch rokoch od objavenia prvých problémov s vytekajúcou vodou. Tá zaplavuje vozovku v dĺžke okolo 500 metrov a steká až do zákruty pred križovatkou s ulicou Vysokoškolákov. 

Na komplikácie upozorňovali viacerí obyvatelia mesta ešte v čase výstavby chodníka a cyklotrasy. Po dokončení stavby sa problém zintenzívnil a voda začala podmývať samotnú cestu. Vozovka na viacerých miestach popraskala a krajnica sa prehĺbila na nebezpečne hlboký rigol. 

Mesto Žilina zrealizovalo v apríli tohto roka iba dočasné riešenie, ktoré sa po niekoľkých búrkach ukázalo ako neefektívne. Trvalé vyriešenie problémov má prísť až po spracovaní projektu a získaní povolenia. Samospráva však zatiaľ stále nemá presný termín, kedy k tomu dôjde.

Za nevyhovujúce opravy krajnice zaplatila radnica sumu 21 136 eur s DPH

„Práce predstavovali stabilizáciu vozovky, kedy sa do hr. konštrukčných vrstiev vozovky spevnila krajnica štrkodrvou a jej hutnením za účelom zabránenia jej podmývania. Práce boli realizované v zmysle platnej zmluvy, ktorej predmetom je bežná údržba miestnych komunikácií a ich súčastí,“ spresnilo mesto Žilina.


Prvotná úprava krajnice a jej stabilizácia zrealizovaná na jar stála 19 820 eur s DPH. Následné opravy po opakovanom porušení následkom dažďov v letných mesiacoch vyšli samosprávu na ďalších 1 316 eur s DPH. Časť úprav realizovali pracovníci z referátu výroby a servisu na Mestskom úrade v Žiline, v prípade potreby použitia techniky bol oslovený zmluvný dodávateľ.

Galéria: 8 fotiek

V súvislosti s aktuálnou situáciou, ktorá sa neustále opakuje, predložili žilinskí mestskí poslanci do posledného zasadnutia mestského zastupiteľstva návrh. Jeho predmetom bolo zabezpečenie trvalého technického riešenia podmývania cestnej komunikácie medzi sídliskami Vlčince a Solinky.

„Po niekoľkých mesiacoch je evidentné, že dočasné riešenie, ktoré sa na komunikácii vykonalo, nielenže nestačí, ale v skutočnosti je aj nebezpečné pre cestnú premávku. Po každom väčšom daždi je kamenivo vyplavované na vozovku, hrozí nebezpečenstvo šmyku a tým sa zvyšuje riziko kolízií na tejto ceste,“ uvádza sa v predkladanom materiáli.

Poslanci požiadali prednostu mestského úradu, aby predstavil projekt na trvalé technické zabezpečenie stavu tejto vozovky a v čo najkratšom čase riešenie aj zabezpečil. Hlasovania sa na zasadnutí dňa 20. septembra zúčastnilo celkom 18 poslancov a jeden sa zdržal, uznesenie však bolo schválené.

Prednosta žilinského mestského úradu Michal Berger odhadol, že do konca tohto roka by bolo možné získať zadanie pre projektanta. Výber projektanta však musí prebehnúť formou súťaže, pričom cena za projekt sa podľa jeho slov môže pohybovať v rozmedzí 10 až 20 tisíc eur. Na jar budúceho roka by následne bolo možné pristúpiť k realizácii.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu