V okolí Žiliny sa opäť pohybujú podozriví asfaltéri, v minulosti spôsobili problémy ľuďom aj firmám


Foto: V okolí Žiliny sa opäť pohybujú podozriví asfaltéri, v minulosti spôsobili problémy ľuďom aj firmám Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

V obci Višňové sa pohybuje skupina robotníkov, ktorá ponúka majiteľom domov vyasfaltovanie nájazdov a dvorov. Muži jazdia na dvoch starších motorových vozidlách s prívesným vozíkom. Na podozrivé osoby upozornila v príspevku na sociálnej sieti obec Višňové.

Vedenie obce varuje svojich občanov, aby boli v kontakte s týmito robotníkmi opatrní. Pokiaľ sa rozhodnú ich ponuku prijať, mali by si cenu za asfaltovanie dohodnúť vopred. V prípade akéhokoľvek nátlaku alebo nezrovnalostí obec odporúča kontaktovať políciu na bezplatnej linke 158.

„Zastavil som s autom u známeho na parkovisku pred domom a hneď za mnou pribehli dvaja muži. Mohli mať tak okolo 40 rokov. Núkali sa, že mi vyasfaltujú celé parkovisko kvalitným asfaltom a lacno. Keď som povedal, že tam nebývam, tak zisťovali, či viem zavolať majiteľa. Bolo veľmi ťažké ich odbiť,“ popísal svoju skúsenosť z obce Višňové Žilinčan Tomáš.


Robotníci ponúkajú svoje služby súkromným osobám aj firmám. Vozidlá so zahraničnými značkami sa podľa svedkov pravidelne pohybujú nielen v okolí Žiliny, ale aj Liptovského Mikuláša a ďalších miest a obcí na Slovensku. Muži hovoriaci lámanou slovenčinou obyvateľom najčastejšie tvrdia, že im zostal kvalitný asfalt z predošlej veľkej zákazky a snažia sa od nich získať čo najvyššiu sumu peňazí.

„Prídu, dovezú tam auto, vyklopia ho a začnú robiť. Keď im dôjde asfalt v prvom aute, sľúbia, že pošlú pre druhé. Robotníci si medzitým odbehnú a už sa nevrátia. Zaplatiť si samozrejme nechajú vopred,“ priblížil konanie podvodníkov obyvateľ obce Nededza, kde sa táto alebo podobná skupina taktiež pohybovala.

V minulosti mali robotníci ponúknuť napríklad aj vyasfaltovanie príjazdovej cesty k záhradníctvu v blízkosti Žiliny. Následne vyložili väčšie množstvo asfaltu na parkovisko namiesto cesty a začali vyžadovať peniaze za povrchovú úpravu omnoho väčšej plochy, bež bola dohodnutá. Keďže majiteľ záhradníctva s takouto zmenou nesúhlasil, nechali asfalt vyklopený na jednom mieste a odišli.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu