VIDEO: V Žiline prebieha preventívna akcia. Čo značí zdvihnutá biela palica v ruke osoby stojacej pri priechode?


Foto: VIDEO: V Žiline prebieha preventívna akcia. Čo značí zdvihnutá biela palica v ruke osoby stojacej pri priechode? Foto: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj

Aj tak obyčajná vec akou je prechod cez cestu je pre ľudí so zrakovým hendikepom náročná a potenciálne nebezpečná. Preto dnes 13. októbra prebieha na priechodoch po celom Slovensku dopravno-preventívna akcia s názvom Deň bielej palice na cestách, ktorú organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) v spoluprácu s Policajným zborom.

Zvýšiť povedomie vodičov o význame a funkcii bielej palice chce aj Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Žiline, ktoré sa o svoje aktivity podelilo v príspevku s priloženým videom na sociálnej sieti Facebook. „Buďme k sebe ohľaduplní a tolerantní, najmä k ľuďom s hendikepom,“ vyzýva polícia žilinskej župy.

Spolu s príslušníkmi policajných zborov hovoria o bezpečnosti nevidiacich na cestách aj samotní figuranti a informátori. „Z nášho stanoviska zatiaľ môžeme hlásiť spokojnosť a usmiatych vodičov i vodičky, pretože vedia, čo urobiť na signál nevidiaceho s bielou palicou a my ich chválime,“ uviedla Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska vo svojom príspevku.

Zdvihnutá biela palica v ruke osoby stojacej pri priechode pre chodcov signalizuje pre vodiča zhoršený alebo úplne stratený zrak jej majiteľa. Povinnosťou každého vodiča je takejto osobe zastaviť, aby mohla v bezpečí prejsť na druhú stranu cesty. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu