Pri požiari domu v obci Hubová zasahovalo 35 hasičov, škody sú odhadnuté na 200-tisíc eur


Foto: Pri požiari domu v obci Hubová zasahovalo 35 hasičov, škody sú odhadnuté na 200-tisíc eur Foto: Hasičský a záchranný zbor

V piatok 9. septembra 2022 došlo krátko po desiatej hodine doobeda k rozsiahlemu požiaru prístrešku pri rodinnom dome v obci Hubová (okres Ružomberok). Krajské operačné stredisko Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline po prijatí hlásenia vyslalo posádky až zo štyroch hasičských staníc a sedem posádok dobrovoľných hasičov.

Na likvidácii požiaru sa podieľali príslušníci HaZZ z Ružomberka, Martina, Dolného Kubína, Žiliny a členovia DHZ z obcí Likavka, Ľubochňa, Sučany, Turany, Stankovany, Hubová a Švošov.

„Po príchode bolo zistené, že ide o požiar drevených prístreškov, hospodárskych budov a strechy rodinného domu, pričom na mieste už zasahovala jednotka DHZ obce Ľubochňa, ktorá hasila drevené prístrešky,“ spresnil Michal Kypus z Krajského riaditeľstva HaZZ v Žiline.

Po vykonaní prieskumu hasiči začali s hasiacimi prácami rodinného domu a hospodárskych budov. Pomocou technických prostriedkov sa podarilo otvoriť strešnú konštrukciu domu aj budovy a boli vytvorené ďalšie stanovištia na intenzívne hasenie.

Voda na hasenie bola dopĺňaná z blízkeho vodného toku a z hydrantovej siete. Požiar sa podarilo lokalizovať krátko po 12:00 hod. Postupným rozoberaním strešnej konštrukcie rodinného domu a hasením lokálnych ohnísk požiaru bol požiar krátko pred 13:30 hod. zlikvidovaný,“ dodal M. Kypus.


Hasiči museli zasahovať s autonómnymi dýchacími prístrojmi. Pri udalosti došlo k zraneniu jednej osoby a odhadovaná škoda presiahla sumu 200-tisíc eur. Pre zistenie príčiny vzniku požiaru bola okrem zisťovateľa príčin požiarov na miesto privolaná aj expertízna skupina z Požiarno-technického a expertízneho ústavu z Bratislavy.

Súčinnosť pri zabezpečovaní okolia požiaru poskytla vyslaná jednotka polície. Dohromady zasahovalo 11 profesionálnych a 24 dobrovoľných hasičov s dvanástimi kusmi hasičskej techniky.

Príčina vzniku požiaru je naďalej v štádiu zisťovania. Dohľad po požiari zabezpečila jednotka Dobrovoľného hasičského zboru obce Hubová.

Počas hasiacich prác museli úplne zastaviť premávku na ceste prvej triedy I/18, čo spôsobilo rozsiahle kolóny. Po lokalizácii požiaru bol následne hlavný cestný ťah sprejazdnený a premávka obnovená.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu