Teplá voda v Žiline uprostred leta nepotečie kvôli výmenám a opravám komponentov teplárenských zariadení


Foto: Teplá voda v Žiline uprostred leta nepotečie kvôli výmenám a opravám komponentov teplárenských zariadení Foto: Ilustračné foto/pixabay.com

Žilinčanom, ktorým teplú vodu zabezpečuje spoločnosť MH Teplárenský holding, a. s., potečie uprostred leta z kohútikov iba studená voda. V predošlom článku sme pôvodne mylne uviedli, že dôvodom je celozávodná dovolenka spoločnosti, v skutočnosti však ide o celozávodnú odstávku výrobných zariadení. Teplárenská spoločnosť reagovala na tento omyl vysvetlením, prečo je odstávka teplej vody nutná.

„V článku došlo k nesprávnej interpretácii skratky CZO (celozávodná odstávka) na celozávodná dovolenka. Celozávodná odstávka výrobných zariadení v MHTH, závod Žilina však nie je z dôvodu čerpania celozávodnej dovolenky našich kolegov, ale z dôvodu nevyhnutných opráv na výrobných zariadeniach, ktoré sa nedajú realizovať počas plnej prevádzky zariadení,“ uviedla manažérka marketingu a komunikácie firmy MH Teplárenský holding, a. s. Andrea Devánová.


Dôvodov celozávodnej odstávky výrobných zariadení je niekoľko. Najvýznamnejším je inovácia riadiaceho systému celej výroby, ktorá zahŕňa výmenu komponentov na konci životnosti, zaistenie kybernetickej bezpečnosti a skúšku spoľahlivosti spustenia riadiaceho systému po jeho simulovanom výpadku. Počas niekoľkých dní budú taktiež vymenené hraničné uzatváracie ventily na vysokotlakovom rozdeľovači pary.


Ďalšou činnosťou, ktorá bude prebiehať počas celozávodnej odstávky, je podľa teplárenskej spoločnosti „osadenie armatúr na potrubnom systéme centrálnej výmenníkovej stanice, čo súvisí s investičnými akciami, ktoré prebehnú následne v rokoch 2023 - 2025 už bez potreby odstavenia výroby.“

Odstávka by naviac mohla byť ukončená už v stredu 3. augusta krátko pred polnocou. Pôvodné zdroje pritom uvádzali termín trvania odstávky teplej vody v Žiline od nedele 31. júla od polnoci do štvrtku 4. augusta. Žilinčania si podľa nových informácií vo štvrtok budú môcť po troch dňoch dopriať horúcu sprchu.

„Opravy výrobných zariadení je potrebné realizovať pre zabezpečenie spoľahlivej dodávky tepla pre našich zákazníkov v dlhodobom horizonte. Je teda aj v ich záujme, aby sme ich realizovali, a minimalizovali tak odstávky v budúcnosti,“ dodala Andrea Devánová.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu