Opekanie v lesoch je na Kysuciach momentálne zakázané, platí čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru


Foto: Opekanie v lesoch je na Kysuciach momentálne zakázané, platí čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru

Horúce počasie spolu s nedostatkom zrážok aj v Žilinskom kraji každoročne prináša zvýšené riziko vzniku požiarov. Najväčšie nebezpečenstvo hrozí v lesoch, kde sa nachádza veľké množstvo suchých drevín či porastov.

Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Čadci preto v utorok 28. júna vyhlásilo čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme v územnom obvode okresu Čadca a Kysucké Nové Mesto.

Toto upozornenie platí od utorka 6:00 hod. ráno až do odvolania. Počas trvania času zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiarov musia ľudia v lesoch a v oblastiach do 50 metrov od hranice lesných pozemkov dodržiavať niekoľko bezpečnostných zásad.


Zakázaná je akákoľvek manipulácia s otvoreným plameňom, vrátanie fajčenia, odhadzovania tlejúcich predmetov či priameho zakladania ohňa na lesných pozemkoch a v ich okolí. Návštevníci lesov nesmú zakladať oheň ani na vyhradených ohniskách, ktoré v iných obdobiach bežne využívajú. Samozrejmosťou je aj zákaz vypaľovania akýchkoľvek porastov.

Vlastníkom, správcom a užívateľom lesných pozemkov v čase zvýšeného rizika vzniku požiaru pribudne viacero povinností. Zodpovedné osoby by mali zabezpečiť v lesoch a ich okolí pravidelné hliadky, umiestniť tu protipožiarne náradie a udržiavať cesty a vodné zdroje v stave, aby sa k nim vedeli v prípade potreby dostať požiarnici. Pri bežne využívaných ohniskách a vstupoch do lesov musia navyše umiestniť tabule so zákazom používania otvoreného ohňa.

Ďalšou povinnosťou vlastníkov, správcov a užívateľov lesných pozemkov je „vybaviť prenosnými hasiacimi prístrojmi pracovné stroje, napríklad lesné kolesové traktory, harvestory a iné vozidlá, ktoré sa používajú na spracovanie dreva a zvyškov po ťažbe. Tieto pracovné stroje vybaviť účinným zachytávačom iskier,“ uvádza vyhláška Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Čadci.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu