Na čadčanskom cintoríne pribudne urnový háj, mesto tým rieši nedostatok hrobových miest


Foto: Na čadčanskom cintoríne pribudne urnový háj, mesto tým rieši nedostatok hrobových miest Foto: Facebook/Mesto Čadca

Na miestnom cintoríne v Čadci momentálne vzniká urnový háj, ktorý bude prvým v meste.

Narastajúci počet kremácií a nedostatok miest na pochovávanie bolo problémom, ktorý sa každoročne skloňoval v spojení s cintorínmi, no najviac v období dušičiek. Vedenie mesta sa preto koncom roka 2021 rozhodlo, že chce túto problematiku riešiť. 

„K vybudovaniu prvého kolumbária sme pristúpili vzhľadom na nedostatok klasických hrobových miest, ale reagujeme aj na požiadavky občanov a rastúci počet kremácií,” uvádza radnica v oficiálnom stanovisku.  


Urnový háj bude predstavovať jedinečný a dôstojný spôsob uloženia pozostatkov zosnulých. Starý pôvodný plot na cintoríne U Krkošky plánuje mesto odstrániť, na jeho mieste sa vybuduje kolumbárium a urnové steny vytvoria nový plot. 

Návrh urnového hája prináša nový pohľad na cintoríny a architektúru urnových stien. Do budúcnosti samospráva zvažuje rozšíriť kolumbárium o ďalšie bloky, v prípade veľkého záujmu sa vopred uvažovalo s možnosťou pokračovania.

Predpokladaný termín ukončenia prác na urnovom háji je na jeseň tohto roka. Do dušičiek by tak cintorín mohol mať jedinečný charakter malého uzatvoreného priestoru, ktorý bude nie len funkčný, ale zároveň aj estetický. 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu