Horskí záchranári pomáhali v sobotu v noci mužovi, ktorý pod Chopkom stratil orientáciu a jednu lyžu


Foto: Horskí záchranári pomáhali v sobotu v noci mužovi, ktorý pod Chopkom stratil orientáciu a jednu lyžu Foto: Facebook/Horská záchranná služba

Horská záchranná služba (HZS) pomáhala v sobotu 2. apríla lyžiarovi, ktorý stratil orientáciu a jednu lyžu počas zostupu z Chopku. Vyčerpaného a uzimeného muža sa našťastie podarilo lokalizovať a transportovať do bezpečia horskej chaty Kosodrevina.

Záchranári boli vo večerných hodinách kontaktovaní 47-ročným mužom zo Slovenska, ktorý na lyžiach smeroval z Chopku na chatu Kosodrevina. Počas zostupu ho zastihla tma a hmla, kvôli ktorým zišiel zo značenej lyžiarskej trasy. V náročnom teréne sa mu navyše stratila jedna z lyží, ktorá sa skĺzla dolu strmým svahom.

Horskej záchrannej službe z Oblastného strediska Nízke Tatry sa podarilo lyžiara lokalizovať na základe GPS súradníc získaných z jeho mobilného telefónu. Slováka spolu so záchranármi hľadal aj jeden dobrovoľník z Kamennej chaty, pri ktorej bol zachytený signál jeho mobilu.

„Muža našli mimo turisticky značeného chodníka aj mimo značenej lyžiarskej trate približne pol kilometra východne od Kamennej chaty. Bol uzimený, unavený, ale nemal žiadne poranenia,“ informovala Horská záchranná služba v príspevku na sociálnej sieti.

Lyžiar bol po vyšetrení prevezený pomocou snežného skútra na chatu Kosodrevina, kde bol ubytovaný. Záchranná akcia bola ukončená o polnoci po návrate záchranárov na základňu.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu