V Žilinskom kraji jazdí už 18 vlakových jednotiek Panter. Pribudne ešte sedem


Foto: V Žilinskom kraji jazdí už 18 vlakových jednotiek Panter. Pribudne ešte sedem Foto: ZSSK

Takmer osem mesiacov môžu cestujúci v Žilinskom a Trenčianskom kraji využívať počas jazdy vlakom nové elektrické súpravy Panter, ktoré vďaka európskym štrukturálnym a investičným fondom zakúpil štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK).

Prvý vlak z celkovo plánovaných dvadsiatichpiatich kusov vyštartoval 1. decembra v ostrej prevádzke na trase Žilina - Zwardoň. Ako informoval štátny podnik, v uplynulých dňoch pribudol už osemnásty kusov a do konca dodávky tak zostáva 7 súprav:

„Žilinská svorka Panterov ZSSK má už 18 členov. V piatok sme do prevádzky prevzali od Škoda Transportation ďalšiu z 25 moderných elektrických jednotiek pre Žilinský a Trenčiansky kraj (Žilina – Trenčín, Žilina – Čadca, Čadca – Zwardoń, Žilina – Liptovský Mikuláš).“

Jednotku Panter dodáva konzorcium českej ŠKODA TRANSPORTATION a slovenskej ŽOS Trnava, za 25 kusov v dvoch dĺžkach zaplatil štát 160 miliónov eur bez DPH. Kratšie súpravy majú 80 metrov a odvezú 247 pasažierov na sedenie, dlhšie s dĺžou 106 metrov a poskytujú kapacitu až 343 miest.

Panter dokáže vyvinúť maximálnu rýchlosť 160 kilometrov za hodinu a postupne je nasadzovaný na trate v žilinskom a trenčianskom regióne.

Cestujúci sa v regióne Žiliny a Trenčína vozia pohodlne najmä vďaka eurofondom. Zdroj: ZSSK


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu