V stredu končí uzávera troch chodníkov v Malej Fatre, vychutnáte si opäť výhľady z Rozsutca či Malého Kriváňa


Foto: V stredu končí uzávera troch chodníkov v Malej Fatre, vychutnáte si opäť výhľady z Rozsutca či Malého Kriváňa Foto: NP Malá Fatra - Tomáš Flajs

Dnes 15. júna 2021 skončí jarná uzávera troch turistických chodníkov v Malej Fatre, ktorá trvá od 1. marca a správcovia národného parku ju vyhlasujú pravidelne za účelom ochrany živočíchov. Jarné obdobie je najcitlivejšie pre výchovu a vyvádzanie mláďat rôznych druhov vtákov i cicavcov. Preto dochádza k uzatvoreniu frekventovaných turistických chodníkov tak, aby mali živočíchy pokoj od ľudskej činnosti.

Už od stredy 16. júna 2021 si budú môcť návštevníci národného parku opäť vychutnať krásy Obšívanky, či výhľady z Veľkého Rozsutca, symbolu Malej Fatry. Rovnako bude sprístupnený aj chodník na Malý Kriváň od Vendovky. Jarná uzávera chodníkov je dôležitá z dôvodu zachovania kľudovej zóny v období, kedy sa rodia a vyvádzajú mláďatá. Uzavreté úseky chodníkov na Veľký Rozsutec a do Obšívanky sú súčasťou Národných prírodných rezervácií Rozsutec a Tiesňavy. Rezervácie predstavujú v atakovanom území národného parku ostrovy divočiny a nedotknutej prírody. Dôvodom uzávery úseku modrého chodníka v časti Vendovka – Malý Kriváň, ktorý prechádza územím nad hornou hranicou lesa, je ochrana kurovitých vtákov,vysvetľujú ochranári.

Chodníky otvorené od 15. júna
Medziholie – Veľký Rozsutec – Medzirozsutce (červená turistická značka)
Obšívanka – Malé nocľahy (modrá turistická značka)
Vendovka – Malý Kriváň (modrá turistická značka)

Uzáverou chránia aj pôdny kryt, ktorý je po zimnom období náchylnejší na eróziu. Naďalej zostáva uzavretý zelený chodník na Boboty, a to až do polovice augusta.




Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: NP Malá Fatra