Vývoj vakcíny zaznamenal prelom, podľa premiéra nebude očkovanie na Slovensku povinné


Foto:  Vývoj vakcíny zaznamenal prelom, podľa premiéra nebude očkovanie na Slovensku povinné Foto: ilustračné - pixabay.org

Vakcína proti infekcii SARS-CoV-2 od spoločností Pfizer a BioNTech dosiahla v tretej fáze klinického testovania účinnosť na úrovni viac než 90 percent. Americký farmaceutický gigant zároveň spresnil, že už v treťom novembrovom týždni by mohli mať dostatočnú vzorku dát o bezpečnosti vakcíny, ktorú potrebujú pre schválenie použitia zo strany európskych aj amerických regulátorov. 

V praxi to znamená, že novú vakcínu by mohla spoločnosť začať vyrábať a distribuovať ešte tento rok. „Blížime sa ku kritickému míľniku vo vývoji vakcíny práve v čase, kedy ju svet potrebuje najviac s pribúdajúcimi počtami nakazených, nemocnicami na hranici kapacít a ekonomikami v problémoch s opätovným otváraním. V nasledujúcich týždňoch budeme zverejňovať dodatočné dáta o efektívnosti a bezpečnosti, na základe testovania tisícov dobrovoľníkov,“ dodal Dr. Albert Bourla, výkonný riaditeľ Pfizer. 

Účinnosť 90 percent oproti placebu dosahuje vakcína na siedmy deň po podaní druhej dávky, ochranu teda dostane očkovaný po 28 dňoch od začatia vakcinácie. Finálna efektivita vakcíny sa však môže odlišovať, štúdia zahŕňa 43 538 účastníkov a zatiaľ nepreukázala vedľajšie účinky. 

Pfizer a BioNTech odhadujú, že tento rok by dokázali vyrobiť 50 miliónov dávok vakcíny, na budúci rok by produkcia mohla dosiahnuť úroveň 1,3 miliardy. Prelom vo vývoji prichádza v čase, kedy je celosvetovo infikovaných viac než 50 miliónov ľudí a ochorenie podľahlo už viac ako 1,2 milióna ďalších. 


Aj keď časť populácie, ktorá nedokáže správne interpretovať čísla, označuje nový koronavírus za ľahšiu formu chrípky, čísla hovoria o opaku. Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že niektorou z foriem chrípky sa môže nakaziť každoročne až miliarda ľudí, zomrie medzi 290 až 650 tisíc. Počet obetí infekcie SARS-CoV-2 je už dnes dvojnásobne vyšší, pričom jeho šírenie komplikujú po celom svete prísne hygienické opatrenia. 

Na správu o posune vo vývoji vakcíny zareagoval aj premiér Igor Matovič v relácii Braňo Závodský Naživo, kde vylúčil, že by očkovanie vakcínou malo byť povinné. Cieľom vlády bude podľa jeho slov motivovať ľudí k zaočkovaniu sa a vysvetľovať konšpiračné teórie o čipovaní: 

„Myslím si, že môžeme urobiť polodobrovoľné testovanie antigénmi, ale urobiť povinné očkovanie, asi by sme prekročili rozumnú mieru únosnosti. Preto si myslím, že je omnoho dôležitejšie spoločne robiť kampaň za očkovanie a vysvetliť ľuďom, že si tým nijaké nanočipy neimplantujeme do seba a podobne,“ dodal premiér. 



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu