Počet návštevníkov zatopeného Lomu Kraľovany rastie, s ním aj incidenty, odpad a statická doprava


Foto: Počet návštevníkov zatopeného Lomu Kraľovany rastie, s ním aj incidenty, odpad a statická doprava

Vodný priestor a jeho okolie v časti Kraľovany-Rieka, familiárne známy aj ako Šútovo, je stále čoraz populárnejším miestom pre rekreáciu turistov z celého Slovenska. Zatopený lom s tyrkysovou vodou je banským priestorom a v blízkej budúcnosti na tom nič nezmení. 

Predošlý starosta Kraľovian Miloš Had v roku 2018 uviedol, že obec mala v pláne podniknúť kroky na zatraktívnenie miesta. Preto mali začať práce na štúdii využiteľnosti lokality z pohľadu cestovného ruchu.

Jeho nástupca Ľuboš Palovič ale potvrdil, že štúdia nemôže byť vypracovaná práve pre klasifikáciu priestoru: „Táto štúdia vypracovaná nebola, a to najmä z dôvodu, že celá vodná plocha a aj jej širšie okolie je stále banským priestorom. Z toho dôvodu nie je momentálne možné zapracovať na využiteľnosti danej lokality ako rekreačnej oblasti,“ spresnil Palovič. 

Na okraji Lomu Kraľovany sú umiestnené zákazové tabule, podľa nich by do miesta nemali vstupovať nepovolené osoby. Zakázané je tiež kúpanie a stanovanie. Reálne však počas letných dní využíva okolie aj vodnú plochu niekoľko desiatok až stoviek návštevníkov. Obci to spôsobuje niekoľko problémov aj zvýšené náklady:

„Za posledné mesiace evidujeme výrazne zvýšený počet návštevníkov oproti minulým obdobiam. S tým však, samozrejme, súvisí aj zvýšený počet incidentov, nehodovosti a naozaj výrazne zvýšené množstvo odpadu v celom areáli. Tým pádom sa neustále zvyšujú náklady obce na zabezpečovanie častejšieho vývozu odpadu, no rastú aj starosti s neustálym riešením sťažností, problémov či nebodaj nehôd a tragédií,“ spresňuje starosta obce Kraľovany, do ktorej patrí aj časť Rieka. 

Obec musí viac čistiť, problémom je aj doprava

V polovici júla sme informovali o tragédii, pri ktorej sa utopil mladý muž. Pred niekoľkými dňami museli hasiči na lome zasahovať opäť. Zaistenie bezpečnosti je na Šútove bez oficiálneho správcu nereálne. 


Ďalším negatívnym fenoménom zvýšeného počtu turistov je odpad. Podľa slov starostu si väčšina ľudí nevie predstaviť, ako by to v mieste vyzeralo, ak by ho neupratovali. Brigády na čistenie tu organizujú aj dobrovoľníci, zamestnanec obecného úradu Kraľovian čistí okolie lomu každodenne:

„Má na starosti zber odpadkov najmä v blízkosti jazera a na všetkých viditeľných miestach. Samozrejme, nie je v jeho kapacite zvládnúť vyčistiť celý priestor. Všetok ním vyzbieraný odpad je vkladaný do veľkokapacitného kontajnera, ktorý je vyvážaný podľa potreby za pomoci technických služieb. Okrem toho k čistote priestoru prispieva aj Rybársky spolok Kraľovany a Klub športového potápania Martin. Tí minimálne raz ročne (mimo letného obdobia) celý areál upratujú, v rámci svojho voľného času,“ vysvetľuje Palovič. 

Viac návštevníkov znamená okrem odpadu aj problém pre miestnych so statickou dopravou, zaparkované vozidlá im často blokujú ich domovy. Najvýraznejšie to pociťujú práve obyvatelia, ktorí bývajú v blízkosti vodnej plochy. V celom úseku je pritom zákaz zastavenia.

„Zaparkované autá navyše obmedzujú vjazd aj prímestskej autobusovej doprave alebo prípadným záchranným zložkám. S porušovaním zákazu zastavenia tiež súvisí zvýšené množstvo policajných hliadok, ktoré sú na dané miesto volané takmer každý deň. Bohužiaľ, hliadky nie sú volané len cez deň, ale aj v noci kvôli rušeniu nočného kľudu návštevníkmi. Tí pri vodnej ploche stanujú alebo kladú oheň - napriek zákazom a navyše rušia spomínaný nočný kľud obyvateľov okolitých rodinných domov,“ dodáva starosta.

Podobne ako ministerstvo, ani obec neodporúča priestor na rekreáciu: „Chcem preto aj touto cestou apelovať na všetkých ľudí, aby nebrali zatopený banský priestor ako rekreačné stredisko či kúpalisko, ani ako priestor na stanovanie a organizovanie rôznych grilovačiek. Ani na jedno z toho nie je priestor vhodne upravený, preto to skutočne neodporúčam,“ uzatvoril starosta obce Kraľovany Ľuboš Palovič.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu