Opustenú budovu na sídlisku Vlčince, v ktorej sa dlhodobo schádzali bezdomovci, zadebnili obyvatelia


Foto: Opustenú budovu na sídlisku Vlčince, v ktorej sa dlhodobo schádzali bezdomovci, zadebnili obyvatelia Foto: Mesto Žilina

Opustená budova bývalého baru a pizzerie na sídlisku Vlčince spôsobuje obyvateľom už niekoľko rokov starosti. V nevyužitom objekte sa začali schádzať ľudia bez domova, ktorí znečisťovali okolie a vzbudzovali verejné pohoršenie.

Žilinská samospráva problém riešila niekoľkokrát a vždy v rámci kompetencií, ktoré jej vo vzťahu k súkromnému vlastníctvu nehnuteľnosti dovoľuje legislatíva. Z osobnej iniciatívy primátora Petra Fiabáne a zamestnancov mesta ako súkromných osôb a obyvateľov Žiliny bol objekt v uplynulých dňoch zadebnený a zabezpečený proti vstupu.

Dôvodom na rázne riešenie Žilinčanov je fakt, že v budove naďalej hromadne stretávali ľudia bez domova, čím potenciálne hrozilo nebezpečenstvo šírenia ochorenia COVID-19 spôsobeného koronavírusom SARS-CoV2.

„Mimoriadna doba prináša aj mimoriadne riešenia. Som veľmi rád, že sme problém s objektom na Vlčincoch ako zodpovední občania Žiliny rýchlo vyriešili. Zvlášť v tejto neľahkej dobe šírenia pandémie predstavovala opustená budova na sídlisku obrovské riziko jednak pre ľudí, ktorí sa v nej zhromažďovali a jednak pre obyvateľov mesta,“ podotkol primátor Peter Fiabáne.


Problémy s nehnuteľnosťou, ktorá je v súkromných rukách, sa usilovalo mesto riešiť niekoľkokrát. Orgán štátneho stavebného dohľadu môže aj v prípade uvedenej nehnuteľnosti postupovať len v súlade s tým, čo mu ukladá zákon.

Samospráva nemôže do súkromného objektu vstupovať, ani ho zabezpečovať proti vstupu iných osôb, keďže je to výlučným právom vlastníka budovy.

„Ďakujem všetkým, ktorí sa do vyriešenia tohto problému zapojili a rovnako môže s dobrým úmyslom postupovať každý z nás,“ dodal primátor.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Mesto Žilina