Iniciatíva #StayTheFuckHome reaguje na najväčšie riziko šírenia epidémie - ľahostajnosť ľudí


Foto: Iniciatíva #StayTheFuckHome reaguje na najväčšie riziko šírenia epidémie - ľahostajnosť ľudí Foto: Nie všetci obyvatelia sa riadia pokynmi, zvyšujú tak riziko kolapsu nášho zdravotníctva

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) včerajším dňom vyhlásila pandemický stav v súvislosti s šírením ochorenia CoViD-19, ktorý spôsobuje vírus SARS-CoD-2. Podľa najnovšej štúdie z Nemecka dochádza k najintenzívnejšiemu šíreniu vírusu počas prvých dní nákazy. 

Tie sú zároveň inkubačnou dobou, počas ktorých sa nemusí ochorenie naplno prejaviť. Tento vedecký záver vysvetľuje aj vysokú rýchlosť šírenia vírusu po svete - časť populácie ignoruje odporúčania zdravotníkov a až do doby, kým sami nemajú symptómy ochorenia koronavírusom či iným sezónnym ochorením, naďalej vykonáva aktivity, ktoré sú v rozpore so zodpovedným správaním pre zastavenie epidémie.

Cestovanie, stretávanie sa v skupinách, podávanie si rúk, krátky rozostup od ostatných, návšteva zariadení s vysokým počtom výskytu osôb - to sú len niektoré z aktivít, ktoré, žiaľ, aj v Žiline naďalej časť spoluobyvateľov vykonáva napriek preventívnym upozorneniam. 

Ignorácia znamená exponenciálny nárast výskytu

Samotná štúdia pritom naznačuje, že aj ľudia s miernymi príznakmi infekcie môžu byť otestovaní pozitívne niekoľko dní až týždňov po nakazení chorobu. Napriek tomu však osoby s miernym priebehom ochorenia, ktorých je väčšina, s najväčšou pravdepodobnosťou prestávajú byť infekční pre druhých po 10 dňoch od začiatku prejavovania symptómov.

Práve preto je podľa epidemiológov obmedzenie kontaktu kľúčovým faktorom pri spomalení epidémie. Slovensko má dnes 16 potvrdených prípadov nákazy, číslo skutočne chorých obyvateľov môže byť vyššie oveľa vzhľadom na zdĺhavosť a nízky počet vykonaných testovaní.

Keďže sa postupne šíri celosvetovo, ako odpoveď na tento kľúčový faktor, ktorý stále časť ľudí podceňuje a zosmiešňuje, vznikla iniciatíva #StayTheFuckHome.

Rozdiel medzi správnou a nesprávnou reakciou širokej verejnosti je kritický pre následnú veľkosť epidémie. Dokazujú to rozdiely v počte pribúdajúcich nakazených medzi Južnou Kóreou a Talianskom. V druhej menovanej krajine platí aktuálne uzávera.

„Naše vlády zlyhali v prevencii šírenia SARS-CoV-2 a zabránení pandémie COVID-19. Pomalé reakcie a potreba stabilizovať ekonomiku ich odrádzajú od zavedenia takých opatrení, ktoré by ochránili milióny ľudí pred chorobou. Je čas na nás, obyvateľoch, aby sme prevzali akciu a realizovali náš podiel na boji s COVID-19,“ uvádza iniciatíva Stay The Fuck Home! 

Zostaňte doma a nepomáhajte šíreniu infekcie

Ako spresňuje manifest, zatiaľ neexistuje liečba ani vakcína, takže jedinou efektívnou cestou pred exponenciálnym nárastom epidémie je dať vírusu menej šancí šíriť sa. Iniciatíva ponúka niekoľko akcií, zoradených od najľahších na aplikovanie po najúčinnejšie v boji s pandémiou.

1. Nepanikárte, ale buďte ostražitý
2. Umývajte si ruky často a kýchajte/kašlite do jednorázových vreckoviek, ktoré následne zahodíte
3. Dotýkajte sa tváre čo najmenej ako je to možné, vrátane úst, nosu a očí
4. Dodržiavajte odstupy pri socializácii - žiadne objatia, bozky, podania ruky či high fives. 
5. Nenavštevujte koncerty, športové udalosti či akékoľvek masové podujatia
6. Nenavštevujte múzeá, exhibície, kiná, nočné podniky a iné zariadenia
7. Nezúčastňujte sa spoločenských podujatí - ani návštev, bohoslužieb či privátnych párty
8. Zredukujte cestovanie na minimum a necestujte na dlhé vzdialenosti, ak to nie je absolútne nevyhnutné
9. Nevyužívajte mestskú hromadnú dopravu, ak to nie je absolútne nevyhnutné
10. Ak môžete pracovať z domu, pracujte. Žiadajte zamestnávateľa, aby vám to umožnil, ak sa to dá
11. Nahraďte sociálne interakcie v maximálnej možnej miere alternatívami ako video alebo telefónne hovory
12. Nevychádzajte z domu, ak to nie je úplne nevyhnutné
13. Pamätajte, že neexistuje správny alebo nesprávny počet akcií, ktoré by ste mali pre prevenciu vykonať. Robte len to, čím neohrozíte vaše živobytie.  

Prečo je to dôležité? 

SARS-CoV-2 je vysoko infekčný a potenciálne smrteľný vírus, ktorý spôsobuje respiračné ochorenie zvané COVID-19. Možno ho poznáte pod jedným z mnohých ďalších názvov vrátane 2019-nCoV, nového koronavírusu, Wuhanského koronavírusu, Čínskej či Wuhanskej chrípky alebo jednoducho koronavírusu. Všetky sa týkajú toho istého vírusu, ktorý sa hnutie snaží zastaviť.

V posledných mesiacoch a týždňoch sa vírus a zodpovedajúce ochorenie porovnávali stále častejšie so sezónnou chrípkou. Kvôli prekrývaniu sa symptómov a zdanlivo podobnej závažnosti prichádza s týmto porovnaním veľa ľudí, avšak pri pohľade na to, čo vieme doteraz o tomto novom víruse, hrozba, ktorú predstavuje pre spoločnosť, nezmizne po sezóne rovnako ako chrípka. 


Nákazlivejší ako chrípka 

S odhadom R0, čo je parameter uvádzajúci prenosnosť vírusu, reprezentujúci priemerný počet nových infekcií vygenerovaných jednou infekčnou osobou v populácii bez vírusu, na úrovni medzi 1,4 - 6,49 a priemerným odhadom 3,28 je SARS-CoV-2 oveľa infekčnejší a šíri sa oveľa rýchlejšie ako sezónna chrípka, ktorá má strednú hodnotu RO 1,28.  

Smrteľnejší ako chrípka 

Smrtnosť SARS-CoV-2 sa odhaduje na približne 2 percentnej úrovni, čo znamená, že podľa odhadov 2% ľudí, ktorým sa diagnostikuje COVID-19, mu, bohužiaľ, podľahne. V porovnaní s tým sa odhaduje, že smrtnosť sezónnej chrípky je približne 0,1%, čo znamená, že SARS-CoV-2 sa odhaduje asi 20-krát smrteľnejšie ako sezónna chrípka. (poznámka čísla sú celosvetové, dnes sa môžu líšiť, ale princíp zostáva - COVID-19 je násobne smrteľnejší) 

Výskyt závažných symptómov

Odhaduje sa, že 15 - 20% infikovaných jedincov trpí závažnými príznakmi, ktoré si vyžadujú lekársku starostlivosť, vrátane pneumónie s dýchavičnosťou a zníženou saturáciou kyslíkom v krvi. 

Žiadna liečba, žiadna vakcína, žiadna imunita 

Keďže SARS-CoV-2 sa objavil len nedávno, neexistuje žiadna overená liečba a je potrebný ďalší výskum, aby sa účinne liečili infikované osoby. Podobne zatiaľ neexistuje vakcína na SARS-CoV-2 a vývoj takejto vakcíny bude vyžadovať značné množstvo času.

Bez očkovacích látok a bez predchádzajúcej a rozšírenej imunity je náchylný na infekciu každý. Zatiaľ čo väčšina infikovaných ľudí bude trpieť iba miernymi symptómami, táto nedostatočná imunita populácie môže viesť k závažným chorobám u značného počtu ohrozených osôb. 

Exponenciálny rast 

Kvôli nedostatku imunity voči tomuto novému vírusu je celá ľudská populácia hornou hranicou možných infekcií. A hoci sa exponenciálny rast zdá spočiatku vždy pomalý, v pomerne krátkom čase môže viesť k nesmierne vysokým počtom.

Keďže sa počet nakazených ľudí v priebehu niekoľkých dní zdvojnásobí, naše lekárske systémy budú potenciálne preťažené, čo povedie k vyššiemu počtu úmrtí v dôsledku toho, že ľudia nedostanú starostlivosť, ktorú potrebujú. 

Práve exponenciálny nárast je najväčším rizikom. Pripojením sa k výzve, a teda obmedzením možností nových infekcií, sa nielen chránite, ale tiež pomáhate obmedziť a obmedziť šírenie pre všetkých ostatných - najmä pre tých, ktorým hrozí väčšie riziko, že budú týmto vírusom trpieť s vážnymi až fatálnymi následkami.

CIEĽOM JE SPOMALIŤ ŠÍRENIE EPIDÉMIE, ROZLOŽIŤ POČTY NAKAZENÝCH NA DLHŠIE ČASOVÉ OBDOBIE A ZNÍŽIŤ NÁHLU ZÁŤAŽ UŽ DNES ZAŤAŽENÉHO ZDRAVOTNÉHO SYSTÉMU.

Video nižšie ukazuje rozdiel medzi správaniami sa populácie - v prvom prípade dochádza v dôsledku ignorácie nariadení a ľahostajnosti k exponenciálnemu rastu počtu prípadov, ktorý prekročí možnosti zdravotníkov a má tak oveľa fatálnejšie dôsledky. V druhom prípade disciplína pomáha rozložiť šírenie a počet prípadov na dlhší časový úsek, čo dá zdravotníkom čas na poskytnutie zdravotnej starostlivosti čo najväčšiemu počtu chorých.

 


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu