Žilinská nemocnica odporúča zvážiť návštevy u lekára, predpis liekov je možný aj cez e-recepty


Foto: Žilinská nemocnica odporúča zvážiť návštevy u lekára, predpis liekov je možný aj cez e-recepty Foto: FNsP Žilina

V súvislosti s nariadením verejnej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky o zákaze hromadných podujatí odporúča Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina pacientom obmedziť návštevu zdravotníckeho zariadenia na nevyhnutné prípady.

Vzhľadom na aktuálne preventívne opatrenia je vhodné nezdržiavať sa v miestach s vyšším počtom ľudí, medzi ktoré patria aj čakárne ambulancií nemocníc.

Medicínsky riaditeľ FNsP Žilina Igor Bízik pacientom radí, aby v týchto dňoch rozumne zvážili potrebu návštevy svojho lekára, vyšetrenia či výkonu, pokiaľ nejde o urgentný stav, ktorý neznesie odklad.

„Ak ide o preventívne vyšetrenie alebo výkon, ktorého oddialenie neohrozí váš zdravotný stav, odporúčame vziať do úvahy momentálnu situáciu a vyhnúť sa priestorom, kde je vyššia koncentrácia ľudí, ako je i areál žilinskej nemocnice,“ informoval Igor Bízik.

Podľa jeho slov je prevencia prioritou a najdôležitejšie je uvedomiť si zodpovednosť za svoje správanie. Pacienti, ktorí nie sú zdravotne v poriadku a vykazujú respiračné príznaky by ani v štandardnom chrípkovom období nemali navštevovať verejné priestory.

„Chcem preto apelovať na všetkých, aby okrem nevyhnutných prípadov chorí primárne nevstupovali do čakární alebo ambulancií, ale najskôr lekára kontaktovali telefonicky. Je absolútne neprijateľné vedome šíriť akékoľvek nákazlivé ochorenie a ohrozovať tak ostatných naokolo, vrátane ošetrujúceho personálu,“ zdôraznil medicínsky riaditeľ.

V ordináciách sa lekári bežne stretávajú s viditeľne chorými pacientmi, ktorí o svojich príznakoch klamú a naďalej navštevujú rehabilitácie, preventívne vyšetrenia alebo iných špecialistov. Podľa Bízika musíme všetci akceptovať základné zásady prevencie, opatrenia sú v záujme každého z nás, tak občanov, ako aj zdravotníkov.


FNsP Žilina vyzýva pacientov, aby na predpisovanie liekov využili e-recepty

Pokiaľ vám túto možnosť lekár poskytuje, určite je vhodné osloviť ambulanciu telefonicky. Ak je to možné, vyzdvihnúť lieky v lekárni by mala výhradne zdravá osoba. Medicínsky riaditeľ tiež pripomenul, že od 29. februára do odvolania je stále v platnosti plošný zákaz návštev na lôžkových oddeleniach FNsP Žilina.

Zákaz bol vydaná z dôvodu ochrany zdravia hospitalizovaných pacientov a personálu. V ostatných oblastiach funguje nemocnica štandardne.

V súvislosti s aktuálnym výskytom koronavírusu (SARS-CoV-2) spôsobujúceho ochorenie COVID-19 zverejnila nemocnica aj na jej webstránke www.fnspza.sk v sekcii Aktuálne všetky dôležité kontakty, informačné materiály, zásady a odporúčania.

Informácie o vývoji situácie, aktuálnych opatreniach sú pravidelne aktualizované na webových stránkach Ministerstva zdravotníctva SR www.health.gov.sk a Úradu verejného zdravotníctva SR www.uvzsr.sk.


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS FNsP Žilina