Mesto podporí Diecéznu charitu v Žiline cez kúpu časti budovy pre budúcu nocľaháreň a denné centrum


Foto: Mesto podporí Diecéznu charitu v Žiline cez kúpu časti budovy pre budúcu nocľaháreň a denné centrum Foto: Dnes sa charita nachádza na Predmestskej ulici.

Už od roku 1996 v Žiline supluje úlohu mesta aj štátu v starostlivosti o ľudí bez domova Diecézna Charita Žilina, ktorej zriaďovateľom je Rímskokatolícka cirkev. Združenie dnes poskytuje služby nocľahárne a nízkoprahového denného centra v priestoroch na Predmestskej ulici. 

Stav Domu charity sv. Vincenta je už ale nevyhovujúci z legislatívneho hľadiska. Mesto Žilina tak musí v spolupráci s cirkvou hľadať nové priestory. Už v pondelok 17. februára 2020 budú žilinskí poslanci rozhodovať o podpise memoranda o vzájomnej spolupráci, ktorého cieľom je poskytnúť charite v Žiline dotáciu vo výške 200-tisíc eur.

Dom Charity sv. Vincenta na Predmestskej ulici už nepostačuje.

V prípade schválenia sa tak udeje formou odkúpenia menšinového spoluvlastníckeho podielu budovy na Bratislavskej ulici č. 27. Po nadobudnutí časti nehnuteľnosti ju plánuje mesto prenajať práve Diecéznej Charite Žilina za symbolickú sumu.  

Kapacita dnešnej nocľahárne je prekračovaná okrem letných mesiacov

Nájomnú zmluvu na 20 rokov za sumu 1 euro ročne budú musieť opätovne odobriť poslanci, cirkev si po uplynutí tejto lehoty v zmysle memoranda ponechá právo na prípadné spätné odkúpenie za sumu určenú znalcom. Zároveň sa ale zaviaže k využívaniu nehnuteľnosti na poskytovanie sociálnych služieb pre ľudí bez domova.

V praxi tak s najväčšou pravdepodobnosťou dôjde k presťahovaniu charity z centra mesta na Bratislavskú ulicu, kde vznikne nocľaháreň s kapacitou až 60 miest. Oproti dnešnému stavu sa zvýši počet lôžok viac ako dvojnásobne.

Služby charity sú poskytované v blízkosti Mestského úradu v Žiline.

Dnešná nocľaháreň na Predmestskej má oficiálne poskytovať služby len pre 25 osôb, ako však spresňuje aj nedávno schválený komunitný plán, v roku 2017 bola jej kapacita prekročená v deviatich z dvanástich mesiacov.  


K ubytovaniu viac ako maximálneho počtu osôb nedochádzalo v danom roku len počas letných mesiacov, rovnako je preťažované aj denné centrum. Ďalších 35 miest oproti súčasnému stavu, ktoré pribudnú na Bratislavskej, tak pomôže riešiť problém.

V nových priestoroch majú fungovať už na jeseň

Sumu vo výške 200-tisíc eur, ktoré za predaj podielu charita získa, využije na rekonštrukciu a skvalitnenie služieb. Keďže na budovu Domu Charity sv. Vincenta je už vydané búracie povolenie, mesto a charita sa musia snažiť o sprevádzkovanie nových priestorov najneskôr. Ideálnym scenárom je otvorenie na jeseň aktuálneho roku:

„Rekonštrukciu je potrebné uskutočniť čo najskôr, aby nebolo prerušené poskytovanie sociálnych služieb. Sme pripravení vyvinúť maximálne úsilie a pomoc, aby služby na novom mieste mohli fungovať už od jesene a ľudia bez domova by tak mohli zimné mesiace stráviť v kapacitne navýšených priestoroch,“ potvrdil primátor Žiliny Peter Fiabáne.

 


Budova na ulici Bratislavská. Zdroj: maps.google.com


Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu