Systém fungovania pohotovostí sa od 1. júla zmenil aj v Žiline, priniesol niekoľko noviniek


Foto: Systém fungovania pohotovostí sa od 1. júla zmenil aj v Žiline, priniesol niekoľko noviniek Foto: TS Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR prevádzkuje od 1. júla ambulancie pevnej ambulantnej pohotovostnej služby  pre dospelých a taktiež pre deti a dorast. Pôvodný názov Lekárska služba prvej pomoci sa na základe novely zákona zmenil na Ambulantnú pohotovostnú službu (APS).

„Boli sme úspešní v rámci výberového konania na prevádzkovateľa APS pre našu spádovú oblasť. Do 30. júna zabezpečoval pohotovosť súkromný prevádzkovateľ, od júla už je v realizácii samotnej nemocnice - pre dospelých zatiaľ v pôvodných priestoroch vedľa pavilónu gynekológie a pôrodníctva, pre deti zase v novovytvorených ambulanciách na prízemí detskej polikliniky,“ informoval generálny riaditeľ nemocnice Igor Stalmašek.

Zdroj: FNsP Žilina

Žilinská nemocnica investovala do vybudovania úplne nových, moderných priestorov 25-tisíc eur. Detskí pacienti už nemusia chodiť z jedného miesta na druhé. „Od 1. júla je ambulantná pohotovostná služba priamo v budove detskej polikliniky. Nie je tak potrebné prevážať deti na vozíkoch či prechádzať pešo celým areálom, ďalšiu starostlivosť poskytneme v prípade potreby hospitalizácie len o pár poschodí vyššie,“ doplnila primárka oddelenia pediatrie Zuzana Cigániková.

Podľa generálneho riaditeľa je výhodou APS v organizácii nemocnice predovšetkým kontinuita v poskytovaní zdravotnej starostlivosti. „Pre pacienta zabezpečujeme prednemocničnú i nemocničnú starostlivosť pod jednou strechou a vieme okamžite poskytnúť všetky prípadné vyšetrenia, ako napríklad röntgen či CT. K dispozícii máme jednotný informačný systém zjednodušujúci komunikáciu a prístup k informáciám pre lekárov,“ zdôraznil I. Stalmašek.

Pohotovosti slúžia pre stavy neohrozujúce život

Ambulantné pohotovosti poskytujú zdravotnú starostlivosť pre pacientov v pracovných dňoch od 16.00 do 22.00 h, cez víkendy a sviatky od 7.00 do 22.00 h. APS pacienti vyhľadajú v prípade náhleho zhoršenia zdravotného stavu, kedy nemusí byť život v priamom ohrození, ako napríklad slabá alergická reakcia, horúčka či ošetrenie malých rán. Nejde o zabezpečovanie neodkladnej starostlivosti v život ohrozujúcich a urgentných situáciách.

V prípade náhlych a život ohrozujúcich stavov, ako je strata vedomia, krvácanie, vážny úraz, bolesť v hrudníku a pod., je potrebné navštíviť urgentný príjem. Po 22. hodine môžu pacienti s vážnymi problémami, ktoré nedokáže vyriešiť v bežných ordinačných hodinách všeobecný lekár, navštíviť urgentný príjem, detských pacientov ošetria lekári na detskom oddelení.


Prosíme pacientov, aby zvážili nevyhnutnosť návštevy urgentného príjmu po 22. hodine s cieľom zabrániť preťaženiu zdravotníkov úkonmi, ktoré neohrozujú život a je možné ich vykonať v čase riadnej prevádzky zdravotníckeho zariadenia.

Pohotovosť APS je len ambulantná, to znamená, že nebude výjazdová. Každý deň je však k dispozícii nepretržite rýchla lekárska pomoc a rýchla zdravotná pomoc, ktoré si môžu pacienti privolať prostredníctvom tiesňovej linky 112 alebo 155. Viac informácií nájdete na www.fnspza.sk v sekcii Informácie pre pacientov – Ambulantná pohotovosť.

Nemocnica stále nemá dostatok pediatrov, viní neúspešného uchádzača

Fungovanie detskej pohotovosti sa stále snaží ohroziť neúspešný uchádzač, ktorý nesplnil povinné náležitosti žiadosti o jej prevádzkovanie. Šírením klamlivých informácií a vymyslenej správy o podvodnom získaní povolenia navádza lekárov, aby s nemocnicou nepodpísali zmluvu o poskytovaní APS.

„Je neprípustné, aby boli detskí pacienti takýmto spôsobom zneužívaní ako rukojemníci. Pre nás je prioritou, aby sme zabezpečili bezproblémovú zdravotnú starostlivosť o našich detských pacientov a robíme pre to maximum,“ dodal I. Stalmašek s tým, že nemocnica oceňuje spoluprácu lekárov, ktorí sú ochotní slúžiť a uzavreli zmluvy, rovnaké podmienky garantuje FNsP aj pre lekárov, ktorí doteraz zmluvy nepodpísali.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu

Zdroj: TS Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline