Na cezhraničných spoluprácach s Poľskom a Českom získala župa viac ako 10 miliónov eur


Foto: Na cezhraničných spoluprácach s Poľskom a Českom získala župa viac ako 10 miliónov eur

Historická stredoveká dedina Paseka či zrekonštruované najstaršie bábkové divadlo na Slovensku, ktoré sa nachádza v Žiline. Aj to sú projekty, ktoré sa podarilo zrealizovať v programovom období 2007-2013 vďaka slovensko-poľskej a slovensko-českej spolupráci. Ako pre TASR uviedla hovorkyňa župy Lenka Záteková, Žilinský samosprávny kraj získal v tomto programovom období spolu 9,8 milióna eur.

Peniaze boli využité napríklad aj na vybudovanie turistických trás a chodníkov. „Obec Čierne dobudovala jestvujúci chodník k Trojmedziu, významnému miestu hranice troch štátov - Slovenska, Česka a Poľska. V Kysuckom Lieskovci vytvorili krížovú cestu a v Námestove zrekonštruovali lesnícky náučný chodník. Eurofondy pomohli tiež k rozvoju cykloturistických trás v Dolnom Kubíne, Závažnej Porube či Liptovskom Hrádku,“ spresnila pre TASR hovorkyňa ŽSK.

V nadchádzajúcom období by mohli prísť investície za viac ako 20 miliónov eur


Jednou z najvyužívanejších cyklistických trás v Žiline je rozhodne BikeKIA, kde významnou mierou prispieva k realizácii súkromná spoločnosť - výrobný závod automobilky Kia v Tepličke nad Váhom prostredníctvom svojej Nadácie Kia Motors Slovakia. Na tento populárny a využívaný úsek sa chce v ďalšom budovaní zamerať aj župa, pripravila projekt pre vybudovanie trasy v smere od hradu Budatín po Vodné dielo.

„Prioritu má pre nás aktuálne budovanie nového úseku cyklotrasy po ľavej strane Váhu v smere od hradu Budatín po Vodné dielo, ktorá by merala 3,8 kilometra. Financie sme získali prostredníctvom cezhraničnej slovensko-českej spolupráce a súčasťou projektu je i vyznačenie nových siedmich cykloturistických trás prepájajúcich ŽSK a Moravskosliezsky kraj,” spresnila pre TASR Záteková.

V novom programovom období chce kraj získať viac ako 20 miliónov eur, v súčasnosti má schválené projekty v celkovej výške približne 16 miliónov eur. Ďalšie investície v hodnote 5 miliónov eur sú v štádiu čakania na schválenie. Vybudovať by sa tak v najbližších rokoch mala napríklad nová MTB cyklomagistrála Javorníckym a Beskydským hrebeňom s dĺžkou 58 kilometrov či turistické chodníky v Krásne nad Kysucou, Novej Bystrici a Dolnom Kubíne.






Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu