Od zajtra platí v nemocnici bezplatné parkovanie, tu sú podmienky pre jeho uplatnenie


Foto: Od zajtra platí v nemocnici bezplatné parkovanie, tu sú podmienky pre jeho uplatnenie

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker oznámil ešte začiatkom roka, že parkovanie pred niekoľkými štátnymi nemocnicami by malo byť bezplatné. Šéf rezortu zdravotníctva o tom rokoval s predstaviteľmi občianskych aktivít s názvom Hore rampy bez platenia. Parkovací systém sa mal podľa pôvodného plánu zmeniť v trinástich nemocniciach od 1. júla 2017. Zmeny v parkovaní sa týkajú tých nemocníc, ktorých zriaďovateľom alebo akcionárom je Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky.

Nie všetky nemocnice stihli prejsť na systém bezplatného parkovania od určeného termínu 1. júla. Žilinská nemocnica požiadala o dvojmesačný odklad, nakoľko potrebovala pripraviť podmienky pre nový systém. Zavedenie bezplatného parkovania v nemocnici si vyžadovalo prípravu, aby nedošlo ku kolapsu dopravy či chaotickému a zmätočnému parkovaniu. Po zavedení bezplatného parkovania je predpoklad, že sa hustota dopravy v areáli zvýši.


Už zajtra 1. septembra je deň, kedy by mal vstúpiť do platnosti nový systém parkovania. Nemocnica pripravila aj informatívne tabule s cenami a podmienkami parkovania. Po novom budú môcť pacienti a ich sprevádzajúca osoba parkovať bezplatne 4 hodiny. Po prekročení tohto času sa bude účtovať bežná cena 1€ za 30 minút, ako je tomu doteraz. Návštevy pacientov na lôžkových oddeleniach budú môcť taktiež parkovať 4 hodiny zadarmo. Aj v tomto prípade bude cena po prekročení času rovnaká (1€/30 min). Návštevnícke bezplatné parkovanie sa uplatňuje len v čase návštevných hodín príslušného oddelenia.

Podmienkou na uplatnenie štvorhodinového bezplatného parkovania bude predloženie parkovacieho lístka, ktorý bude potvrdený ošetrujúcim zdravotníckym pracovníkom a na pečiatke bude uvedený dátum a čas návštevy. Takýmto spôsobom sa zamedzí využívaniu parkoviska aj inými ľuďmi, ako pacientmi a návštevníkmi a zbytočnému blokovaniu parkovacích miest.

Bezplatné 20 minútové parkovanie resp. prejazd areálom zostáva zachovaný.



Správy e-mailom Poslať tip Nahlásiť chybu